7 voorwaarden voor een leefbare planeet

by | jul 20, 2021 | Astronomie & Kosmologie, Bijbelvast, Logos Basics

Een planeet moet aan veel voorwaarden voldoen om leven te kunnen herbergen. Veel factoren moeten dan állemaal preciés goed met elkaar moeten samenhangen. Zo’n planeet is nooit gevonden, behalve de aarde. Die is gemaakt door God om leven mogelijk te maken. Precies goed!

 

1. Niet te ver, niet te dichtbij 

Voor leven is vloeibaar water nodig. Een planeet te dicht bij de zon is te warm voor vloeibaar water (zoals Venus). Op een planeet te ver weg van de zon is water juist (te vaak) bevroren (zoals Mars). 

 

2. Niet te groot, niet te klein 

Als de planeet te weinig massa heeft, dan is er te weinig zwaartekracht om een juiste atmosfeer vast te houden (zoals Mercurius). Dat is belangrijk, want je hebt zuurstof nodig voor leven. Als de planeet te groot is houdt het juist een verkeerde dampkring vast, bijvoorbeeld broeikasgassen (zoals Jupiter). De massa en atmosfeer van de aarde zijn precies goed.

 

3. Juiste verhouding tot de maan

Een goede afstand tot de maan, en een juiste grootte van de maan zijn nodig om de as van de planeet stabiel te houden.

 

4. Juiste samenstelling

De planeet moet de juiste ingrediënten hebben die nodig zijn voor leven. Denk aan bijvoorbeeld calcium, natrium en voldoende ijzer.

 

5. Juiste baan om de zon

Als de baan om de zon te elliptisch is, dan is de planeet op het ene moment veel dichterbij de zon dan op het andere, met te sterke verschillen in temperatuur als gevolg. De baan van de aarde is stabiel.

 

6. Stabiele rotatie om zijn as

Als een planeet te snel om zijn as draait (zoals Jupiter), dan heeft de naar de zon gerichte kant te weinig tijd om op te warmen. Draait hij te langzaam, dan raakt de ene kant oververhit en de andere onderkoeld. De rotatiesnelheid van de aarde (eenmaal in 24 uur) is ideaal.

 

7. Stabiele ster

Er zijn sterren die erg variëren in hoe fel ze schijnen. Planeten die om deze instabiele sterren draaien, hebben te maken met (te) sterke schommelingen in de temperatuur en met (te) schadelijke straling. Onze ster (de zon) is stabiel. 

 

 

Bijbelvast
Dit artikel is tevens gepubliceerd in het 3e nummer van ons magazine Bijbelvast. Wil je hier meer over weten of je aanmelden voor een gratis abonnement? Bezoek www.logos.nl/bijbelvast.

 

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!