90% van alle soorten ontstond gelijktijdig

by | apr 12, 2021 | Biologie, Onderwijs

Volgens een groots opgezette genetische studie verscheen zo’n 90% van alle dieren tegelijkertijd op aarde. En 9 van de 10 dieren ontstonden op hetzelfde moment als de mens. Evolutionistisch gesproken dan…

Microbioloog David Thaler van de universiteit van Bazel (Zwitserland) was verbijsterd toen hij de uitslagen van zijn onderzoek onder ogen kreeg. „De conclusie is erg verrassend, en ik heb er zo hard als ik kon tegen gevochten,” deelt hij mee aan persbureau AFP. Het is ook moeilijk uit te leggen: hoe verklaart een evolutionist dat uit mitochondriën afkomstige DNA-gegevens uitwijzen dat 90% van al het dierenleven ongeveer even oud is? ‘Was er 200.000 jaar geleden dan een catastrofale gebeurtenis die de lei bijna schoonveegde?’ oppert de auteur van Phys.org, die hierover schreef. Voor evolutionisten zou het bestaan van zo’n ramp nieuw zijn, en erg kort dag. Men gaat er namelijk van uit dat de laatste massa-uitsterving van leven 65,5 miljoen jaar geleden plaatsvond, toen een asteroïde de dino’s en drie kwart van alle diersoorten van de aardbodem veegde.

Op gespannen voet

Thalers collega Mark Stoeckle zoekt naar een verklaring. „De eenvoudigste uitleg is dat het leven altijd evolueert. Het is waarschijnlijker dat – te allen tijde in de evolutie – de dieren die op dat moment leefden relatief recent zijn ontstaan.” Stoeckle wijst erop dat een soort slechts een bepaalde hoeveelheid tijd bestaat voordat het evolueert óf uitsterft. Maar dat staat op gespannen voet met een andere onverwachte uitkomst van zijn onderzoek. Binnen een soort is er dus weinig variatie op het DNA van de mitochondriën, maar tussen soorten zijn er wel degelijk duidelijke verschillen.

Geen tussenvormen

Om het beeldend te maken vergelijkt Thaler dit met het heelal. „Als individuele dieren sterren zijn, dan zijn de soorten sterrenstelsels. Je kunt die zien als compacte clusters in de uitgestrektheid van een lege sequentieruimte.” Daarmee wil Thaler zeggen dat de vele DNA-sequenties die in zijn onderzoek gescreend zijn (van ongeveer 100.000 soorten) geen ruimte laat voor het bestaan van tussenvormen. En juist die afwezigheid van ‘tussenliggende’ soorten, die evolutie zo aannemelijk zouden moeten maken, verbaasde Darwin al in zijn tijd. Ondanks de inzet van moderne technieken is die leegte dus nog steeds niet opgevuld.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., 2018, 90% van alle soorten ontstond gelijktijdig, Weet 52: 13.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!