Aapmensen – feit of fantasie? (Kids)

by | mrt 28, 2023 | Evolutie van de mens, Kids

Aapmensen – feit of fantasie?

Stammen wij mensen af van aapachtige dieren?

De meesten van jullie zullen wel eens een plaatje zoals dit (hieronder) gezien hebben. En ik weet zeker dat je gehoord hebt dat veel mensen vandaag de dag geloven dat wij mensen zijn geëvolueerd van iets als apen (mensapen). Maar we weten ook dat de Bijbel zegt dat we zijn geschapen door God op de zesde dag van de scheppingsweek. Als wetenschappers en boeken en filmpjes zeggen dat we afstammen van aapachtige dieren – moet dat niet waar zijn? Aapmensen: feit of fantasie? Nou, laten we eens kijken naar enkele feiten…

aapmensen fantasie

Uitleg woorden
Aap = Vierhandig, hoog ontwikkeld zoogdier (van Dale).
Mensaap = Aap die qua bouw veel op de mens lijkt (van Dale)
Aapmens = Overgangsvorm tussen aap en mens (Encyclo.nl)

Hoe zit het met de plaatjes en modellen die ik heb gezien in boeken en musea?

Iets belangrijks om te weten is dat je niet alles kunt geloven wat je in een boek of op een filmpje ziet. Omdat het niet altijd de waarheid is. Veel van de plaatjes en modellen van ‘aapmensen’ zijn gebaseerd op maar een paar stukjes bot. Kunstenaars zijn gevraagd te raden naar dingen die ze onmogelijk kunnen weten – zoals hoe de huidskleur, lippen, spieren, het haar, enz. eruitzien. Soms zijn hele families getekend, met hun gereedschap en waar ze leven en wat ze aan het eten zijn en hoe ze eruitzien, allemaal gebaseerd op deze kleine stukjes bot. Sommige kunstenaars die deze tekeningen maken hebben toegegeven dat veel ervan is verzonnen of geraden! Sommige aapachtige wezens zijn rechtop lopend als mensen getekend, terwijl studies van hun binnenoor lieten zien dat ze eigenlijk niet rechtop hadden kunnen lopen – maar niemand veranderde de tekeningen omdat het beter paste bij het evolutieverhaal!

Sterker nog, een aantal van deze plaatjes van aapmensen bleken later te zijn gebaseerd op valse fossielen – dat zijn fossielen die zijn verzonnen door mensen als truc (bijv. Piltdown-mens). Of dingen die later iets anders bleken te zijn. Zoals ‘Nebraska Man’ wiens hele familie was getekend (zie plaatje hieronder) gebaseerd op een tand die een uitgestorven varken toebehoorde! Het laat gewoon zien dat je niet alles wat je leest kunt vertrouwen. Mensen maken altijd fouten, maar het enige dat je echt 100% kunt vertrouwen is God en de Bijbel.

aapmensen fantasie

Maar hoe zit het dan met ‘holbewoners’?

Als je naar een museum bent geweest, heb je misschien een ‘holbewoner’ tentoonstelling gezien met daarin voorovergebogen, heel harige mensen, levend in grotten, die de ‘Neanderthalers’ worden genoemd. Bewijst dat niet dat er halfaapwezens waren die zijn geëvolueerd in mensen?

Nou, onthoud dat we in de eerste plaats niet weten of ‘holbewoners’ zo harig waren of hoe veel van hun gezichtskenmerken, zoals lippen en neuzen en oren, eruitzagen. Het meeste daarvan moet door kunstenaars worden verzonnen en het zal meestal passend worden gemaakt bij het evolutietheorieverhaal (dat mensen van ‘mensapen’ kwamen). Sommige van de eerste Neanderthalerskeletten die zijn gevonden waren voorovergebogen, maar dat blijkt nu te komen door een botziekte. Maar op dit moment accepteren zelfs de meeste evolutionisten (mensen die geloven dat mensen van aapachtige wezens komen) dat Neanderthalers eigenlijk mensen zoals jij en ik zijn.

Als je ze een pak aantrekt en zou scheren, zouden ze je niet opvallen als ze door de straat liepen!

aapmensen fantasie

Er leven tegenwoordig Maleisische stammen die vergelijkbare kenmerken hebben als Neanderthalerschedels, maar ze zijn niet maar gedeeltelijk menselijk! En wat het leven in grotten betreft – er zijn tegenwoordig mensen die in grotten leven, omdat het in hun omgeving de beste plek is. Mensen in de Bijbel leefden op verschillende momenten in grotten, maar ze waren niet gedeeltelijk een dier. Er zijn veel gevallen waarin mensen ervoor kiezen om in grotten te leven, zelfs in moderne tijden. Jammer genoeg is het ook in modernere tijden zo dat verschillende groepen van mensen ooit verondersteld werden ‘missende tussenvormen’ te zijn of maar deels menselijk. Net zoals van de Neanderthalers werd gezegd. Dit heeft een rol gespeeld in hun slechte behandeling (discriminatie) door sommige mensen. Australische Aboriginals en zwarte Afrikanen zijn twee voorbeelden. De wetenschap weet nu dat dit ook niet waar is. We zijn allemaal nauw verwant – door Adam, vertelt de Bijbel ons.

We kunnen zien dat wetenschappers altijd weer van gedachten veranderen, maar het verhaal van de Bijbel over hoe wij zijn ontstaan staat vast. Nieuwe aan het licht komende feiten passen bij het verhaal van de Bijbel, dat onveranderd is gebleven.

Lees hier het volgende artikel over aapmensen, dit keer over ‘missende linken’ en fossiel bewijs.

Bronvermelding

Dit artikel is overgenomen van Creation Ministries International, Creation Magazine 33(3) 2011, Creation For Kids, blz. 24 t/m 26.

Woordzoeker

Onderstaande woordzoeker (gemaakt door Logos Instituut) past bij dit artikel.
Puzzel aapmensen

Project Jeugd 2023

Dit jeugdverhaal maakt onderdeel uit van het project ‘Jeugd 2023’. Met dit project willen we dit jaar extra aandacht besteden aan het toerusten van kinderen & tieners en hun ouders, docenten en jeugdwerkers op het gebied van Bijbel, geloof en wetenschap. Wilt u ons jeugdwerk mede mogelijk maken? Steun dan hier onze crowdfundingsactie.Tags: Aapmensen feit of fantasie?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!