Aarde heeft reisgezel

by | okt 28, 2019 | Astronomie & Kosmologie

Hoeveel manen heeft de aarde? Wat is dat voor vraag, zul je denken. Simpel: één natuurlijk. Maar wist je dat er onlangs een asteroïde is ontdekt die ook met de aarde meelift? Een soort minimaantje dus, maar toch niet helemaal…

Om de aarde ‘danst’ een asteroïde die luistert naar de naam 2016 HO3. Hij is ‘gevangen’ door de zwaartekracht van de aarde en de zon. Hij cirkelt om de zon, net zoals de aarde dat doet. Maar hij doet ook een pas-de-deux met de aarde: dat wil zeggen dat hij zich de ene helft van het jaar dichter bij de zon bevindt dan de aarde dat doet, de andere helft weer verder weg. Het is een complexe ‘dans’ die volgens de berekeningen van NASA al wel honderd jaar aan de gang kan zijn, en nog eens honderden jaren door kan gaan. De diameter van 2016 HO3 wordt geschat op 40 tot 100 meter. Hij komt nooit dichter bij de aarde dan 14 miljoen kilometer. Dat is nog steeds meer dan 36 keer de afstand van de aarde tot de maan. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de asteroïde een gevaar vormt voor de aarde.

Deze asteroïde wordt een quasi-satelliet genoemd. Het is geen echte satelliet van de aarde, zoals de maan dat is. 2016 HO3 draait namelijk z’n eigen rondjes om de zon, maar zijn baan loopt voorlopig synchroon met die van de aarde. Er zijn meerdere quasi-satellieten bekend, maar 2016 HO3 is daarvan het mooiste voorbeeld omdat hij voor een behoorlijk lange periode met de aarde meelift.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Aarde heeft reisgezel, Weet 40: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!