Achtergrondstraling: wat is dat?

by | mrt 29, 2018 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Vraag: Een van de ‘beste bewijzen’ voor de Big Bang-theorie zou de achtergrondstraling zijn, die in 1965 is gevonden. Wat is dat precies? En hoe kun je die achtergrondstraling in Bijbels perspectief plaatsen?

Antwoord: De kosmische achtergrondstraling is, zo men zegt, het nagalmen van de Big Bang. Het universum zendt deze straling uit, zelfs de donkere delen waar geen sterren zijn. De kosmische achtergrondstraling heeft een heel uniforme temperatuur, en dat is moeilijk te verklaren, zelfs als het universum 13,7 miljard jaar oud zou zijn. Daarom heeft men verzonnen dat er kort na de oerknal een periode is geweest die ‘de inflatieperiode’ wordt genoemd. Daarbij zou het universum sneller dan het licht zijn uitgezet, en zou zwaartekracht de andere kant op hebben gewerkt (niet aantrekkend, maar afstotend). Een mogelijke andere verklaring is dat de Bijbel meerdere malen benoemt dat God de hemel uitstrekt als een tentdoek (Jesaja 40:22, Psalm 104:2). Dat uitstrekken zou dan die inflatieperiode kunnen zijn geweest: niet in 10-32 seconden, maar in 24 uur.

Een alternatieve verklaring is dat de kosmische achtergrondstraling helemaal geen overblijfsel is van een inflatie. De achtergrondstraling produceert namelijk geen schaduwen. Je zou verwachten dat de achtergrondstraling wordt tegengehouden door stofwolken en sterrenstelsels, net zoals een object dat tussen jou en een lamp zit het licht tegenhoudt. Dat betekent dus dat de achtergrondstraling helemaal niet van de rand van het universum af komt, en dus niet het gevolg is van de oerknal.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Achtergrondstraling: wat is dat?, Weet 35: 48.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!