Action verkoopt neutraal dinomateriaal zonder miljoenen jaren

by | aug 26, 2020 | Onderwijs

Wanneer kinderen met dinosauriërs spelen worden ze vaak geconfronteerd met miljoenen jaren. In de media krijgen ze bijvoorbeeld te horen dat deze dino’s 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Vroeger was dat anders, tenminste als je Aaf Brandt Corstius, columniste bij De Volkskrant, moet geloven.1 Moeten we kinderen verbieden om met dino’s te spelen? Dat zouden wij ten zeerste afraden2, maar wellicht kunnen we wel op zoek gaan naar creationistisch of neutraal dinospeelgoed.3 Bij de Action, een van oorsprong Nederlands discountwinkelketen, vonden we twee soorten kooien met in elke kooi één dino. Laten we die kooien hieronder eens bekijken.

We zien in de eerste kooi een Tyrannosaurus rex. Deze dino had scherpe tanden en behoort bij de groep van de Theropoda, het was een vleeseter. Wanneer we deze dino uit de kooi halen, zien we dat de makers conform de huidige inzichten de Tyrannosaurus geen veren heeft meegegeven.4 Het pak bevat niet veel tekst. Slechts een waarschuwing dat dit speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar en dat het verpakkingsmateriaal verwijderd moet worden als dit aan het kind gegeven wordt. Geen enkel woord over miljoenen jaren, geen enkel spoor van naturalistische theorieën over de ontwikkeling van het leven. Maar óók geen melding van het Bijbelse wereldbeeld, of van creationistische theorieën over de variatie onder de dinosauriërs. Dergelijk neutraal speelgoed is goed te gebruiken en het kind kunnen we daar met een gerust hart mee laten spelen. Wanneer een kind vragen stelt kunnen we de dino plaatsen in ons (creationistische) wereldbeeld. Dino’s zijn niet gevaarlijk voor het kinderlijk geloof, als we onze kinderen maar begeleiden hierin.

In de tweede kooi zien we het fakebeest van Jurassic World: de Indoraptor.5 Dit dier heeft niet echt geleefd, maar is ontsproten aan het brein van de makers van Jurassic World. Wanneer we onze kinderen niet willen confronteren met de Hollywoodfilmwereld kunnen we deze kooi bij de Action laten staan, wanneer dat geen probleem is werkt het omgekeerd. Ook hier zien we wel veiligheidsvoorschriften, maar geen enkele melding van miljoenen jaren of het naturalistische wereldbeeld.

Fijn dat onze kinderen met een gerust hart dit dinomateriaal bij de Action kunnen halen. De prijs, 5,95, is ook erg kindvriendelijk.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. https://www.volkskrant.nl/mensen/waarom-praatte-in-mijn-jeugd-niemand-over-dinosaurussen~bbb1f178/.
  2. Zie ook: https://logos.nl/onze-voorouders-zouden-dinoplaatjes-herkennen/.
  3. Gisteren maakte de auteur al een overzicht van creationistisch of neutraal dinomateriaal: https://logos.nl/zijn-er-nederlandstalige-creationistische-of-neutrale-kinderboeken-over-dinosauriers/.
  4. https://logos.nl/onderzoek-verbaast-paleontologen-tyrannosaurus-rex-geen-veren/.
  5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Indoraptor.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!