Agenda

Cursus voor tieners over de zondvloed

Home » Events » Cursus voor tieners over de zondvloed

Cursus voor tieners over de zondvloed

Praktische informatie
De cursus voor tieners over de zondvloed wordt gegeven door Sjors en Ester Dijk. De kosten zijn 45 euro in totaal. Data: zaterdag 6, 13, 20, 27 januari, 3, 10 en 17 februari 2024 Van 16:00 – 17:45 uur. Locatie: School Max, Vendelseweg 30 in Veenendaal. Vragen of aanmelden? Stuur een mail naar sjorsdijk@gmail.com

3… 2… 1… KNAL! Yes! Het dopje van de reageerbuis schiet metershoog de lucht in. Enthousiast vullen de twee meiden het buisje opnieuw: een lepeltje natriumbicarbonaat, een scheut schoonmaakazijn. En dan vliegensvlug de dop erop. Goed aanduwen. Bij de dop begint het mengsel al te sissen. Hè, jammer. De dop sluit deze keer niet goed af. Een zachte plop en dat was het. Nog een keer proberen. Naast hen zijn twee jongens de kracht van water in een spuit aan het testen. Tot hun verrassing komt de waterstraal van een kleine spuit net zover als die van een grote spuit.  Wat zijn deze 4 tieners (en nog 20 andere) aan het onderzoeken?

cursus zondvloed

Natuurverschijnselen bestuderen tijdens een cursus

Elk jaar wordt er in januari en februari een cursus in Veenendaal gegeven voor jonge tieners over de zondvloed. Die wereldwijde ramp staat heel precies beschreven in de Bijbel. En dan lees je niet alleen over zeewater, maar ook over scheuren in de aardbodem waardoor heet water kilometers de lucht inschiet; over water dat vanuit de dampkring naar beneden stort; en over water dat uiteindelijk door een woeste orkaan teruggejaagd wordt in de oceaanbekkens. Dat zijn superinteressante natuurverschijnselen. Hoe is dit ontstaan? Daar gaat de cursus !START! over.

Hypothese over de zondvloed

23 tieners luisteren geboeid naar Sjors en Ester Dijk. In de eerste les wordt meteen de basis gelegd voor de volgende lessen. Ester vertelt: ‘Wil je weten wat er tijdens die grote vloed echt is gebeurd, moet je de bodem van de aarde bestuderen. Daar vind je feiten. Maar dat is niet genoeg. Daarnaast heb je de Bijbel nodig, want daarin lees je over die gebeurtenis.’

De grote lijn in de lessen is het opbouwen van een hypothese die recht doet aan de feiten om je heen én aan de waarheid van de Bijbel. De tieners worden uitgedaagd om zelf hypotheses op te stellen. Maar het criterium blijft: het moet kloppen met wat je in de grond vindt én het moet kloppen met wat in de Bijbel geschreven staat.

Details

Ook al kennen de meeste tieners de geschiedenis van de overstroming en van de boot van Noach, toch zijn de details vaak nieuw. Bijvoorbeeld: Noach bestreek de boot van binnen en van buiten met teer. Waarom van binnen? Daar vertelt Sjors over: ‘Op de scheepswerf van de Batavia vond ik het antwoord. Niet de planken, maar de náden van de driemaster werden dichtgestopt met teer, gedrenkt in een touw. En dan is het wel handig om ook de naden aan de binnenkant te breeuwen. En zo heeft Noach ook de brede kieren vakkundig dichtgestopt.’

Experimenten voor tieners

De cursus bestaat voor de helft uit zelf onderzoeken. De kinderen experimenteren volop met zo’n 40 verrassende proefjes die liggen op het gebied van techniek, chemie en natuurkunde. Daarmee krijgen ze een kleine voorstelling van de enorme krachten die er losbraken bij de zondvloed.

Sjors legt uit: ‘Toen we de cursus voorbereidden, kwamen we er al heel gauw achter dat de zondvloed alleen maar goed te begrijpen is in samenhang met de schepping. God heeft alles prachtig in zes dagen gemaakt in een perfect evenwicht. Bij de vloed is dat evenwicht verstoord en scheurde de aarde open met als gevolg de wereldwijde overstroming. Daarom behandelen we ook de schepping, want dan begrijp je bijvoorbeeld waarom er zoveel water uit de lucht naar beneden kon vallen.’

Ester vertelt: ‘We willen jonge tieners helpen om hun weg te vinden in deze wereld. We hebben een sterke God bij wie we mogen schuilen als de hele aarde op zijn grondvesten schudt. En dat is best wel herkenbaar in onze tijd. Een veilige plek vind je bij Hem.’

Terwijl er buiten veel met water wordt geknoeid, zijn ze binnen bezig een vulkaanuitbarsting na te bootsen. Al is het niet zo’n grote, de zooi die het geeft is er niet minder om. Maar de glunderende gezichten maakt alles goed.

In januari 2024 start de cursus weer voor het negende jaar op rij. Meer informatie krijg je als je een mail stuurt naar: sjorsdijk@gmail.com.

Informatie cursus over de zondvloed voor tieners

Flyer 2024 cursus tieners zondvloed Veenendaal

tieners cursus

Een spetterend programma over: de Schepping van de Wereld,  de Oude Tijd, de Wereldwijde Vloed. Je voert zelf verrassende proefjes uit en je onderzoekt de Bijbel.

Je leert alles (nou ja, bijna alles) over:
Aardlagen, fossielen, kometen, vulkanen, waterkracht, dino’s, de ijstijd en nog veel meer…

Cursus voor oudere kinderen
In januari 2024 hopen we voor de negende keer de cursus over schepping en zondvloed te geven. Het is een spetterend programma, bedoeld voor jongens en meiden uit groep 7 en 8 van de basisschool. We willen deze lessen geven omdat elk kind op een dag de vraag stelt hoe deze aarde is ontstaan. Als ze dan verschillende opvattingen horen, kunnen ze in verwarring raken over de betrouwbaarheid van de Bijbel. Door deze cursus willen we kinderen meer kennis meegeven, waardoor ze weerbaarder zullen zijn als ze in aanraking komen met andere opvattingen.

Hier gaat het om God heeft deze wereld in zes dagen geschapen. We proberen samen met de kinderen ons voor te stellen hoe de Oude Wereld (tijd tussen schepping en zondvloed) eruit zag. De sleutel tot het begrijpen van wat we vinden in de aarde, ligt vooral in het bestuderen van de zondvloed. Zo zijn we tot het onderwerp schepping én zondvloed gekomen. Om het plaatje helder te krijgen, behandelen we ook de ijstijd. Ze gaan zien dat de ontdekkingen in de aarde overeenstemmen met de gegevens uit de Bijbel.

Wat gaan we doen?
We starten elke les met een stuk kennisoverdracht waarbij het gaat om luisteren, Bijbellezen en meedenken. Daarnaast geven we veel ruimte aan de kinderen om te ontdekken en te experimenteren. In totaal doen ze zo’n 40 verrassende proefjes die liggen op het gebied van techniek, chemie en natuurkunde. Daarmee krijgen de kinderen een kleine voorstelling van de enorme krachten die er losbraken bij de zondvloed. Soms maken de kinderen ook een werkstuk.

Verdere informatie
De cursus wordt gegeven door Sjors en Ester Dijk.
Data: zaterdag 6, 13, 20, 27 januari, 3, 10 en 17 februari 2024
Van 16:00 – 17:45 uur.
Locatie: School Max, Vendelseweg 30 in Veenendaal.
De kosten zijn 45 euro in totaal.
Vragen of aanmelden? Stuur een mail naar sjorsdijk@gmail.com
U krijgt een bevestiging.
Op de onderstaande foto´s krijgt u een indruk van de lessen.

 

Meer geplande evenementen:

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!