Agenda

Summerschool Geloofsverdediging

Home » Events » Summerschool Geloofsverdediging

Summerschool

Bijna iedere zomer organiseert Geloofsverdediging.nl een 5-daagse summerschool over geloofsverdediging voor studenten. Op deze cursus worden lessen gegeven door diverse goed gekwalificeerde docenten. Zie onderaan deze pagina het rooster voor de summerschool in 2022.

De cursus is speciaal ontworpen om christelijke studenten te helpen om te gaan met vragen waar zij binnen hun opleiding of in contact met andere studenten tegenaan kunnen lopen, zoals de relatie tussen geloof en wetenschap of de Bijbelse visie op homoseksualiteit. Het is ieder jaar weer een zeer leerzame en ook hartstikke gezellige ervaring.

Algemene informatie

Doelgroep: jongeren en studenten van ongeveer 17 t/m 25 jaar
Inschrijven: klik hier om je aan te melden
Kosten: €150,- (Overnachtingen en maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.)
Datum: 11 t/m 15 juli 2022
Locatie: Haarle (nabij Deventer)

Programma Summerschool (onder voorbehoud)

Maandag
– Introductie apologetiek. Wat is het nut van apologetiek? Is het wel Bijbels om te argumenteren voor het geloof? Betekent ‘geloof’ niet juist dat er geen argumenten voor zijn?
– Argumentatieleer. Hoe zitten argumenten in elkaar? Hoe kun je drogredenen ontzenuwen en zelf sterke argumenten formuleren? We zullen oefenen met het weerleggen van veelgebruikte argumenten tegen het christelijk geloof.
– Filosofische godsargumenten. Wat zijn de voornaamste filosofische argumenten voor het bestaan van God, en hoe sterk staan die?

Dinsdag
– Islam. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen het christendom en de islam? Wat zijn de voornaamste argumenten? Hoe kun je een goed gesprek voeren over geloof met een moslim?
– Probleem van het kwaad. Als God zowel goed als almachtig is, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld?
– De canon. Hoe is de Bijbel ontstaan? Is het echt Gods Woord? Hoe weten we de dat juiste boeken erin zijn opgenomen? En staat de Bijbel niet vol contradicties?

Woensdag
– De betrouwbaarheid van het Nieuwe Testament. Wat weten we over het auteurschap en de datering van de boeken van het NT? Geven de Evangeliën een eerlijk en betrouwbaar verslag van het leven van Jezus, of staan ze vol overdrijvingen en onwaarheden?
– Opstanding. De opstanding van Jezus vormt de kern van het christelijke geloof. Kan dit op historische gronden onderbouwd worden?

Donderdag
– Homoseksualiteit. Wat moet je hier als christen van denken? Wat zegt de Bijbel erover? Hoe kun je hier op een Bijbelse én liefdevolle manier over praten met mensen die hier vragen over stellen?
– Wetenschap en geloof. Staan die twee niet al eeuwenlang op voet van oorlog? Of gaan ze juist hand in hand? Hoe kun je als christen wetenschap bedrijven?

Vrijdag
– Schepping en evolutie. Hoe sterk staat de evolutionistische verklaring voor ons bestaan? Zijn de eerste hoofdstukken van Genesis wetenschappelijk verdedigbaar? Hoe moeten we de tekst interpreteren?
– Neurobiologie en de ziel. Is ons bewustzijn slechts een illusie, gecreëerd door het brein? Kan het bewustzijn door puur natuurlijke processen verklaard worden, of is er een immateriële ziel? Wat kan neurologisch onderzoek ons hierover vertellen?

 

 

 

Meer geplande evenementen:

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!