AMC-onderzoeker schept duidelijkheid over gevolgen abortus

by | apr 8, 2020 | Ethiek, Medische wetenschappen, Onderwijs

In 2015 publiceerde dr. Marike Lemmers, onderzoekster van het AMC, samen met haar collega’s een onderzoek naar de gevolgen van curettage. Het oordeel werd datzelfde jaar treffend samengevat in de kop van AMC magazine: ‘Liever niet curetteren.’ Echter nu, ruim vier jaar later wordt er nog steeds onduidelijk gedaan over de gevolgen van curettage en informeren abortuscentra vrouwen niet over het verhoogde risico op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

In 2017 was er opnieuw aandacht voor de gevolgen van curettage. De NOS meldde dat onderzoekers van het AMC adviseren om na een miskraam curettage zoveel mogelijk te vermijden. Dit omdat er na curettage meer verklevingen in de baarmoeder én vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap optreden.

Naar aanleiding hiervan stelden SGP en ChristenUnie Kamervragen aan de toenmalige minister van VWS, Edith Schippers. Het antwoord was voor insiders opmerkelijk. Omdat de bewuste publicatie vooral inging op miskraam, werd de Kamervraag over de gevolgen van curettage bij abortus van de hand gedaan als niet relevant. Daarbovenop maakte staatssecretaris Van Rijn de opmerking dat curettagebehandelingen bij miskraam en abortus sterk van elkaar verschillen en dat er zelfs “gewerkt wordt met ander instrumentarium”.

Op 9 november van dit jaar maakte Lemmers in het Reformatorisch Dagblad korte metten met deze misvatting: ‘Dezelfde apparaten worden gebruikt en hetzelfde protocol wordt gehanteerd.’ Lemmers maakte volgens het RD
duidelijk dat het voor de procedure niet uitmaakt of het gaat om curettage bij een miskraam of bij een abortus.

Curettage wordt bij driekwart van de abortussen uitgevoerd, aldus het RD, terwijl geen enkele website van de dertien abortuscentra vroeggeboorte of verkleving als complicatie noemt. Uit gesprekken met medici weten we dat hier vaak als argument tegenin wordt gebracht dat de procedure voor een curettagebehandeling is aangepast naar aanleiding van de bevindingen van de AMC onderzoekers in 2015. Sindsdien wordt er namelijk een ‘primer’ gebruikt, te weten misoprostol, die ervoor zou moeten zorgen dat er minder ‘geweld’ nodig is voor het met instrumenten verwijden van de baarmoedermond. In de in 2015 herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) staat echter dat het ‘onwaarschijnlijk is dat cervicale priming de verhoogde incidentie van vroeggeboorte na instrumentele zwangerschapsafbreking kan voorkomen.’

Men weet dus nog niet of de kans op vroeggeboorte is afgenomen vanwege de aanpassing. Steker nog, het is onwaarschijnlijk in het geval van de priming. Vroeggeboorte is volgens Lemmers ‘een van de grootste uitdagingen van de Westerse wereld’. De onderzoeker vertelde het RD ook dat een arts een patiënt behoort te wijzen op de verhoogde risico op vroeggeboorte bij curettage. Logisch, zou je denken. Maar abortuscentra lijken dit niet te doen. Het RD nam contact op met verscheidene klinieken, waarbij er steeds ontkennend werd gereageerd op deze risico’s. Wellicht de hoogste tijd dat Lemmers en haar collega’s eens praten met de mensen van abortusklinieken in Nederland.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Leef Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Develing, C, 2019, AMC-onderzoeker schept duidelijkheid over gevolgen abortus, Leef 35 (6): 15 (PDF).

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!