Ark op het droge

by | jul 6, 2019 | Interview, Nieuws

7 juli 2016. In de Amerikaanse staat Kentucky opent een levensgrote ark van Noach voor het eerst haar deuren. Veel christenen vinden dit een mooi getuigenis, maar niet iedereen is er blij mee. Weet Magazine sprak met initiatiefnemer Ken Ham.

Ken Ham, de directeur van Answers in Genesis, heeft kosten noch moeite gespaard om een replica van de ark van Noach te bouwen. Het houten gevaarte is het topstuk van het nieuwe themapark Ark Encounter (Ark Ontmoeting). „De westerse wereld raakt steeds meer geseculariseerd”, zegt Ham. „De kerk heeft niet meer de invloed die ze vroeger had. We wilden iets doen wat de aandacht van de wereld zou trekken.” En wat trekt meer aandacht dan zo’n levensgrote ark? „Mensen van over de hele wereld kennen de geschiedenis van Noach. Veel culturen hebben zondvloedlegenden.” Het nieuwe park heeft al wereldwijde media-aandacht gehad. „We wilden iets doen wat het niveau van Universal en Disney evenaarde of overtrof. Hun parken zijn puur voor entertainment. Wij wilden een familievriendelijk themapark realiseren van dezelfde kwaliteit.”

Beter dan Hollywood

„Mensen gebruiken woorden als ‘ontzagwekkend’, ‘episch’ en ‘beter dan Hollywood’ om de ark te beschrijven”, vertelt Ham. „De ark is ontworpen als een schip en gebouwd als een gebouw.” In tegenstelling tot de ark van Johan Huibers kan dit exemplaar dus niet echt varen. De binnenkant telt drie dekken met exposities over de ark en de zondvloed. Meer dan 1000 mensen hebben er vier jaar lang hard aan gewerkt. Veel van het houtwerk is gemaakt door de Amish, vaak met traditionele technieken. „Mensen staan versteld over de aandacht voor detail. Omdat het een echt houten gebouw is zeggen ze dat het beter is dan Hollywood, want daar is veel nep. Zelfs de meubels in de expositieruimten zijn echt.” Op het YouTube-kanaal van het park kun je zien hoe een van de medewerkers een kookpot uit de ark gebruikt om zijn lunch mee te bereiden.

Evangelie

De ark is bedoeld om het evangelie te verspreiden. Ken Ham heeft in de korte periode dat de ark open is al een paar beroemdheden mogen verwelkomen, zoals oud-president Jimmy Carter en wetenschapper Bill Nye, met wie Ham in 2014 een debat hield over schepping of evolutie. „Bill Nye kwam met een televisieploeg met als doel het publiek te bespelen. Het werd een soort tweede debat, maar ik heb het evangelie heel duidelijk met hem kunnen delen.” Ook de reguliere bezoeker is onder de indruk van de Bijbelse boodschap, aldus Ham. „Veel christenen zeggen dat Ark Encounter hen versterkt in hun geloof, en niet-christelijke bezoekers geven aan dat veel van hun vragen worden beantwoord.”

Kritiek

Een levensgrote ark stuit natuurlijk ook wereldwijd op kritiek. Op de dag van de opening kwamen atheïstische groepen protesteren bij Ark Encounter. „Atheïsten zijn een minderheidsgroep, maar ze zien niet graag dat christenen een park als dit hebben waarin zo openlijk Gods Woord wordt verkondigd. Ze willen niet dat mensen de Bijbelse boodschap horen. Ark Encounter doorbreekt die censuur.” Er zijn ook christenen die sceptisch staan tegenover Hams themapark. „Christenen die de ark bekritiseren zijn over het algemeen zelf nog nooit binnen geweest. Ze weten vaak niet waar ze kritiek op hebben.”

(Belasting)geld

De bouw van de ark heeft een kleine 100 miljoen dollar gekost. Volgens critici is veel van dit geld beschikbaar gesteld door de belastingdienst, maar dat klopt niet. „Alles komt uit privégelden. De belastingbetaler heeft er niets aan bijgedragen.” Toch blijven atheïstische instanties die leugen rondstrooien. „Wat ik ook vaak van christenen hoor is dat we ons geld beter uit kunnen geven aan de armen en het niet moeten verspillen aan bijzaken”, voegt Ham toe. „Maar Answers in Genesis is niet toegerust om de armen te voeden; daar zijn andere instanties voor, die wij overigens ook ondersteunen. Ter vergelijking: diezelfde mensen zwijgen over de enorme bedragen die worden besteed aan de presidentscampagnes.”

Openingsprotest

Op de dag van de opening kwamen zo’n 6.000 bezoekers, en er waren ongeveer honderd mensen die protestgeluiden lieten horen. Daarvan was ongeveer de helft christen: die kwamen om te protesteren tegen de aanwezige atheïstische actievoerders. Eric Hovind, de zoon van Kent Hovind (Dr. Dino), nam de tijd om tegen deze atheïsten te getuigen. „Velen van hen weten niet eens wat we geloven. Maar als je de tijd neemt om met hen in gesprek te gaan blijkt vaak dat we hele andere dingen geloven dan zij denken.” In het park is ook een restaurant met 1500 zitplaatsen en een kleine dierentuin. Ark Encounter wordt nog uitgebreid met een toren van Babel, een Bijbels dorp en een oude, ommuurde stad: „De ark was slechts fase 1.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Ark op het Droge. Niet iedereen is blij met Bijbels themapark, Weet 41: 26-27.