Biologen ontdekten dat bacteriën met elkaar kunnen ‘praten’ door elektrische signalen uit te zenden. Het bijzondere van deze manier van communiceren is dat verschillende soorten bacteriën zo informatie kunnen uitwisselen.
Bacteriën kunnen met elkaar communiceren. Dat doen ze met chemische signalen en wordt quorum sensing genoemd. Hiermee kunnen alleen bacteriën van dezelfde soort met elkaar ‘praten’. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu echter aangetoond dat bacteriën van verschillende soorten ook informatie kunnen uitwisselen. Dat doen die bacteriën met behulp van elektrische signalen.
De onderzoekers keken naar biofilm. Dat is een laag van allerlei bacteriën die zich met slijm vasthechten aan een oppervlak. De biologen ontdekten dat deze biofilm zich niet ongebreideld bleef uitbreiden, maar dat er elke twee uur een cyclus was van uitbreiding en inactiviteit. Als die periode van inactiviteit er niet was zouden de bacteriën in het midden geen voedingsstoffen krijgen. Om dat te voorkomen troffen die bacteriën maatregelen: ze communiceerden over hun voedseltekort naar bacteriën van andere soorten. Dat deden ze door bepaalde poriën (ionenkanalen) te openen. Hierdoor zonden ze positief geladen kaliumatomen uit. Omliggende bacteriën namen dat waar, legden hun stofwisseling stil en zonden zelf ook kaliumatomen uit, zodat er een ‘golf’ van elektrisch geladen atomen door de biofilm heen ging. Hierdoor wisten de bacteriën aan de rand dat ze moesten stoppen met hun stofwisseling, waardoor er voedingsstoffen naar het binnenste van de biofilm konden vloeien. Biologen wereldwijd staan versteld van deze ‘bacterietelegrammen’
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Bacterie kan ‘telegram’ sturen, Weet 44: 10.