Bad hair day? – Maak je er niet druk over

by | jan 22, 2020 | 06. Biologie, Onderwijs

Onze haren zijn niet een eenvoudige cosmetische toevoeging aan ons lichaam. In feite is ons haar een heel complex functionerend systeem. Haar geeft niet alleen warmte en een mooier uiterlijk, maar het heeft meerdere ontworpen functies om het leven te verbeteren. Haar is bijvoorbeeld een integraal onderdeel van het beschermingssysteem van ons lichaam. Wimpers beschermen onze ogen doordat onze ogen bijna onmiddellijk en zonder dat we erbij na hoeven te denken dichtgaan wanneer ook maar iets die wimpers raakt. Gewone lichaamsharen dienen als kleine hefbomen. Elke haar is verbonden met een spiertje dat olie uit een nabij gelegen kliertje knijpt waardoor onze huid niet uitdroogt. Haar fungeert zelfs als een filter voor deeltjes die onze neus en oren binnenkomen.

Haar is ook “geprogrammeerd” om op verschillende plaatsen op het lichaam tot specifieke lengtes en diktes te groeien. Wimpers worden bijvoorbeeld niet zo lang of dik als hoofdhaar. Ze groeien tot een bepaalde lengte, vallen uit en worden vervangen door nieuwe haren. Wie heeft dit zo gepland? Het is duidelijk dat je bewijs van ontwerp kunt zien in zowel de functie als de plaatsing van zelfs de eenvoudige haartjes op ons lichaam.
Evolutie verklaart niet waar de complexe programmering om zelfs maar één haar te maken vandaan kwam. Mensenhaar is geen restant van de huidbedekking van onze vermeende ‘aap-voorouders’.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!