Basisprincipe 8: Eén ras

by | nov 16, 2018 | Evolutie van de mens, Genetica, Logos Basics, Medische wetenschappen, Onderwijs

De families die zich verspreidden vanuit Babel namen verschillende combinaties van genen met zich mee. Maar hun fysieke verschillen waren slechts oppervlakkig. We hebben namelijk allemaal hetzelfde bruine basispigment en we behoren tot één ras – het menselijk ras – dat afstamt van Adam.

Heb je wel eens in een winkelcentrum “mensen zitten kijken” en opgemerkt hoe verschillend mensen eruitzien? Zoveel vormen, kleuren en maten! Op familiefoto’s waarop ook mijn geadopteerde dochter uit China staat zijn enkele van die verschillen eenvoudig te zien. Ze zijn niet belangrijk maar toch zichtbaar. Mijn dochter zal je vertellen dat mijn ogen ronder zijn dan die van haar en mijn huid lichter bruin is. Als alle mensen afstammen van Adam en Eva, zoals de Bijbel duidelijk maakt (Genesis 3:20, 1 Korinthiërs 15:45), waarom zien we er dan toch zo verschillend uit?

De Bijbel geeft ons de antwoorden. Hoewel Adam en Eva dikwijls blank en blond afgebeeld worden, was dit waarschijnlijk niet werkelijk het geval. Om alle verschillende huidtinten af te leiden van één paar, is het waarschijnlijk dat Adam en Eva middelbruin van kleur waren. Als Adam en Eva een mengsel van genen voor “lichte kleur” en genen voor “donkere kleur” hadden, dan hadden hun afstammelingen een breed scala aan huidskleuren van zeer licht tot zeer donker, met de meeste mensen ergens daar tussenin (zoals we ook nu zien in de wereld). Adam en Eva bezaten waarschijnlijk ook genetische variatie voor oogvorm en allerlei andere karakteristieke kenmerken.

Naarmate mensen vanuit Babel migreerden, raakten verschillende groepen van elkaar geïsoleerd en trouwden ze waarschijnlijk alleen binnen hun eigen taalgroep. Elke groep droeg een aantal fysieke kenmerken zoals bepaald door hun genen. Omdat ze onderling huwden, zouden bepaalde kenmerken gaan domineren vanwege de kleine genenpool van de groep. In de loop van de tijd vertoonden verschillende groepen mensen verschillende fysieke kenmerken. Aziaten hebben bijvoorbeeld typisch amandelvormige ogen, donker haar en een middelbruine huid, terwijl Europeanen ronde ogen hebben en blond haar en huid.

De term “ras” wordt vaak gebruikt om mensen in te delen op basis van vrijwel uitsluitend uiterlijke kenmerken. Volgens evolutionistische ideeën stammen deze zogenaamde rassen af van verschillende voorouders, gescheiden door plaats en tijd. Uitgaande van de bijbelse geschiedenis is de term ras echter onjuist. We zijn allemaal één ras (“één bloed” in Handelingen 17:26), het menselijk ras, afstammelingen van twee voorouders, Adam en Eva.

Als we moedig en vol vertrouwen aan Gods Woord vasthouden, kunnen we de eenheid en diversiteit van het menselijk ras correct begrijpen.

UIT ÉÉN VELE.Alle mensen op aarde stammen af van de nakomelingen van Noach, die zich verspreidden van Babel. “Vandaar [Babel] verspreidde de HEERE hen over heel de aarde.” Genesis 11: 9

<strong>10 BASISPRINCIPES DIE ELKE CREATIONIST MOET WETEN</strong>
Basisprincipe 1: Zes letterlijke dagen
Basisprincipe 2: Radiometrische datering
Basisprincipe 3: Variatie binnen geschapen typen
Basisprincipe 4: De uniciteit van de mens
Basisprincipe 5: Ver sterrenlicht
Basisprincipe 6: De wereldwijde vloed
Basisprincipe 7: Dinosaurussen in de ark
Basisprincipe 8: Eén ras
Basisprincipe 9: Lijden en dood
Basisprincipe 10: Het Evangelie

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Answers Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Kerby, C., 2010, One race, Answers 5 (2): 58 (Artikel).

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!