Begin de kerstboodschap bij Genesis

by | dec 7, 2016 | Onderwijs, Persbericht

Predikanten moeten dit jaar hun kerstverhaal bij Genesis laten beginnen. Dat schrijft Gert-Jan van Heugten van WaaromSchepping op zijn blog.

drie_koningen.pixabay
 
Omdat veel mensen alleen met kerst naar de kerk gaan is een kerstdienst dé mogelijkheid om ze het evangelie uit te leggen. Maar veel predikanten beperken zich in hun preek tot de geboorte van Jezus. Een gemiste kans, vindt Van Heugten.
 

Genesis is de basis

In Genesis staat de basis van het evangelie. Als een kerkbezoeker geen weet heeft van een zondeval, ziet hij ook geen noodzaak voor een Verlosser. Daarom zouden predikanten er goed aan doen om hun kerstverhaal dit jaar bij het begin te beginnen: Jezus moest komen omdat de mensen niet op eigen kracht bij God kunnen komen.

Predikanten moeten dan wel serieus omgaan met de zondeval, als een historische gebeurtenis. De zesdaagse schepping is een essentieel beginpunt voor het evangelie. Want als er geen schepping is geweest, dan waren er geen letterlijke Adam en Eva. Dan was er ook geen letterlijke zondeval, en dan is de dood niet het gevolg van de zonde. En dan had Jezus niet de kruisdood hoeven sterven om de zonden van de wereld weg te nemen.
 
Wanneer de kerstboodschap begint bij de zondeval en predikanten uitleggen dat geen enkel mens voor God rechtvaardig is, gaan de kerkbezoekers die alleen met kerst komen inzien dat ze Jezus nodig hebben in hun leven. “Dan zullen ze ook in het nieuwe jaar terugkomen,” verwacht Van Heugten.
 

Bijbelse manier

Om de kerstboodschap in Genesis te beginnen is volgens Van Heugten heel Bijbels. Het evangelie naar Johannes begint met dezelfde woorden als Genesis: ‘in het begin.’ “Het is alsof de apostel je wil zeggen: ‘blader eens even helemaal terug naar het begin van je Bijbel,’” schrijft Van Heugten. Ook Jezus deed dat immers. “Wanneer Jezus na Zijn opstanding optrekt met de Emmaüsgangers beantwoordt Hij hun vragen door bij het begin te beginnen.”

.landschap_schepping-pixabay
 

Wonderen

Het leven van Jezus gaat gepaard met wonderen. Zo’n beetje iedere christen gelooft dat die bovennatuurlijke wonderen echt hebben plaatsgevonden. Maar wanneer het in de Bijbel over de bovennatuurlijke schepping gaat, hangen veel christenen wereldse theorieën aan. Het scheppingswonder wordt vervangen door wetenschappelijke theorieën waarin God geen plek heeft. Voor niet-gelovigen is er dan ook geen reden meer om in Jezus te geloven. Volgens de ‘wetenschappelijke’ evolutietheorie is er geen leven na de dood, terwijl wie in Jezus gelooft volgens de Bijbel juist eeuwig leven heeft.
 
De volledige blog is te lezen op www.waaromschepping.nl/oproep of via de directe link http://waaromschepping.wordpress.com/2016/12/06/oproep-aan-predikanten-begin-de-kerstboodschap-bij-het-begin/.
 
Gert-Jan van Heugten zet zich middels WaaromSchepping in voor eerlijke voorlichting over geloof en wetenschap. Van Heugten is tot geloof gekomen doordat hij kennisnam van wetenschappelijke argumenten voor een zesdaagse schepping en wereldwijde zondvloed, en tegen miljoenen jaren van evolutie. Hij gelooft dat de Bijbel een getrouw verslag geeft van het ontstaan van de aarde en ziet graag dat meer christenen die visie gaan delen en zo in hun geloof gesterkt worden én anderen bij het geloof kunnen betrekken.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!