Betere hersenen door borstvoeding

by | dec 17, 2015 | Medische wetenschappen

Wetenschappers van Brown University in Rhode Island (VS) hebben onderzocht of er een verband is tussen hersengroei en het gebruik van moedermelk. Wat blijkt? Kinderen die borstvoeding krijgen hebben beter ontwikkelde hersenen!1

Sean Deoni en zijn team van Brown University hebben met speciale kindvriendelijke MRI-apparaten de hersenen doorgemeten van 133 kinderen in de leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar. De kinderen werden in drie groepen verdeeld: zij die uitsluitend borstvoeding hadden gekregen in de eerste drie maanden van hun leven, zij die zowel borst- als flesvoeding hadden gekregen en kinderen die alleen met de fles zijn grootgebracht.

Extra groei

baby.pixabay

Onderzoek toont aan dat de hersenen van kinderen die alleen borstvoeding krijgen sneller ontwikkelen

De resultaten waren duidelijk: de hersenen van kinderen die alleen borstvoeding kregen ontwikkelden zich sneller. Die extra groei was vooral zichtbaar in de gedeelten van de hersenen waar taal, emotionele functies en cognitie (geheugen, leervermogen et cetera) zaten. Waar Deoni vooral op lette was de zogenaamde ‘witte stof’ in de hersenen. Die bestaat uit myeline, een vettige stof die de zenuwen inkapselt. Myeline zorgt ervoor dat signalen beter kunnen worden doorgegeven. Kinderen die als baby alleen maar borstvoeding kregen, hadden meer witte stof in hun hersenen dan de kinderen die zowel borst- als flesvoeding kregen; en die hadden op hun beurt weer meer witte stof dan kinderen die uitsluitend flesvoeding kregen.

Absoluut gunstig

De onderzoekers keken ook naar de duur van de borstvoeding. Kinderen die langer dan een jaar borstvoeding kregen, bleken een voordeel te hebben op kinderen die korter borstvoeding kregen. Hun motorische vaardigheden waren beter ontwikkeld.

Dit is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat borstvoeding beter is voor kinderen. Deoni zegt hierover: „Gecombineerd met al het andere bewijs zou ik stellen dat het erop lijkt dat borstvoeding absoluut gunstig is.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, Démoed, J.F.A., Betere hersenen door borstvoeding, Weet 22: 7.

Voetnoten

  1. Het onderzoek werd gepubliceerd in NeuroImage. (Deoni, S.C.L., Dean III, D.C., Piryatinsky, I, O’Muircheartaigh, J., Waskiewicz, N., Lehman, K., Han, M., Dirks, H., (2013) Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study, NeuroImage 82: 77-89).

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!