Met de Bijbel de pest bestrijden

by | nov 24, 2017 | Medische wetenschappen, Onderwijs, Theologie

In de loop van de geschiedenis zijn miljoenen mensen een onnodige dood gestorven door talloze epidemieën, vooral door melaatsheid en de pest. Als de bijbel goed was gelezen en nageleefd, had dit niet hoeven te gebeuren.

De grootste pestepidemie die ooit plaatsvond, was in de veertiende eeuw. In drie jaar tijd (van 1348-1351) stierf ruim een kwart van de Europese bevolking en waarschijnlijk zelfs een kwart van de wereldbevolking. In veel steden stierven negen van de tien inwoners. Artsen konden niets doen. Al hun purgeermiddeltjes, aderlatingen en bloedzuigers hielpen geen zier. Christelijke artsen dachten dat de pest een straf van god was.

Grote schoonmaak

Alleen in het Joodse getto van Straatsburg was de situatie anders. Daar had de Joodse arts Balavignus zijn praktijk. Vanwege zijn kennis van de bijbel veronderstelde hij dat de onhygiënische omstandigheden de oorzaak waren dat de pest zo om zich heen kon grijpen. Hij gaf in 1348 bevel om de hele Joodse wijk schoon te maken, het afval te verbranden en te leven volgens de reinheidswetten uit de Thora. Bijvoorbeeld:

  • Mensen mogen geen dieren eten die vanzelf zijn doodgegaan, geen ratten en muizen eten, geen voedsel eten waarop dode dieren hebben gelegen (Leviticus 17:15, Deuteronomium 14:21a en Leviticus 11:29, 32, 33).
  • Mensen moeten zich vaak wassen en degenen die een zichtbare besmettelijke ziekte hebben, moeten worden afgezonderd (Leviticus 15:1-23 en 13:1-7, 46).
  • De ontlasting moet worden begraven en een bron, put of emmer moet worden afgedekt, zeker wanneer er in de omgeving mensen sterven (Deuteronomium 23:12, 13 en Numeri 19:14, 15).

Als gevolg van die regels was er een algemene staat van reinheid en zuiverheid in het getto. Voor de ratten was er niets meer te halen en ze gingen mét hun vlooien (dragers van de pest) naar ‘de heidenen’. Bijgevolg kwam er in de wijk waar Balavignus werkte slechts vijf procent voor van het aantal pestgevallen in de rest van de stad. De bevolking zag spoedig het verschil, maar in plaats van de hygiënische regels van Balavignus over te nemen, klaagde men hem meteen aan als één van de hoofdverdachten in de verspreiding van de pest in Europa.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Hobrink, B., 2013, Met de Bijbel de pest bestrijden, Weet 22: 33.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!