Bijbelse Geschiedenis Memory

by | jul 12, 2019 | Recensie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen bekend worden met de Bijbelse Geschiedenis? Deze vraag stelt als het goed is iedere christelijke ouder of verzorger. Dat kan op verschillende manieren: een eenvoudige kinderbijbel, uit het hoofd leren van Bijbelverzen of een Bijbels Memory. De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) heeft ook aan dat laatste gedacht toen ze deze vraag probeerden te beantwoorden.


WAT IS MEMORY?
“Memory is een gezelschapsspel dat een beroep doet op het kortetermijngeheugen van de spelers. Het spel is door William Hurter ontwikkeld en verscheen voor het eerst in 1959 bij de firma Ravensburger. Dit spel is met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren in 70 landen het grote succesnummer van deze firma geworden.”
Bron: Wikipedia
De volledig gerestylede Memory bevat aantrekkelijke plaatjes en spreekt tot de verbeelding. Zo zien we plaatjes van de ark van het verbond, de gouden kandelaar, maar ook van Jona die naar het schip gaat of de gelijkenissen van de Heere Jezus zoals de schat in de akker of de boze wijngaardeniers. Het is goed om deze Memory met jonge kinderen te doen zodat zij al vroeg en spelenderwijs met de Bijbelverhalen in aanraking komen. De GBS raadt aan dat ouders er ook wat bij vertellen zodat de kinderen de verhalen in de context kunnen plaatsen.

Genesis

Ook van de geschiedenissen in het Bijbelboek Genesis zijn twee plaatjes opgenomen. De eerste is van de schepping. Op die plaat zien we een berg, wolken en water. Het andere plaatje gaat over de ongehoorzaamheid van Adam en Eva. We kijken hen op de rug en ze hebben rokken van dierenvel aan (Genesis 3:21). Het lijkt erop dat ze op het plaatje uit het paradijs verdreven worden.

Het is aan te raden om dit spel met uw (jonge) kinderen te doen, hen wat te vertellen over de geschiedenissen en verhalen die op de plaatjes afgebeeld staan en hen zo al vroeg Bijbelkennis bij te brengen.

<strong>SPELREGELS</strong>
“Een even aantal kaarten, waarop paarsgewijs gelijke plaatjes zijn afgebeeld, worden met de beeldzijde naar beneden neergelegd. Een van de spelers draait twee kaarten naar keuze om en toont de afbeeldingen aan de medespeler(s). Zijn de plaatjes gelijk, dan worden de kaarten door de speler van tafel genomen en bewaard, en mag deze speler een nieuwe poging doen twee kaarten met identieke afbeelding te vinden. Als een speler twee verschillende plaatjes omdraait, worden deze weer met de beeldzijde naar beneden gelegd en is de volgende speler aan de beurt. Een speler hoeft de twee kaarten niet tegelijk om te draaien. Hij kan een kaart omdraaien en bekijken en daarna beslissen welke kaart hij als tweede pakt. Er wordt gespeeld tot alle kaarten van de tafel zijn genomen. De speler met de meeste paartjes kaarten wint.”
Bron: Wikipedia

Dit product wordt in onze webshop te koop aangeboden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!