Bijen helemaal de weg kwijt

by | apr 5, 2018 | 06. Biologie, Onderwijs

Teveel alcohol in je bloed zorgt ervoor dat je letterlijk en figuurlijk de weg kwijtraakt. Een vergelijkbaar effect treedt op bij hommels en bijen als ze bestrijdingsmiddelen met nicotine binnenkrijgen.

Bijen spelen een grote rol in de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten, waardoor deze zich kunnen vermeerderen. De laatste jaren is het aantal bijen plotseling enorm gedaald in Noord-Amerika en Engeland. Men noemde dit een Colony Collapse Disorder, maar kon voor dit fenomeen geen eenduidige wetenschappelijke verklaring aandragen. Nu blijkt dat bestrijdingsmiddelen ook best eens een rol kunnen spelen in de daling van het bijenaantal.

Nicotine

Dave Goulson van de University of Scotland en zijn team deden onderzoek naar de relatie tussen de groei van hommelbevolkingen en nicotinehoudende bestrijdingsmiddelen (in dit geval: Imidacloprid). De onderzoekers wogen de hommelnesten aan het begin van het experiment. Daarna stopten ze de hommels in een afgesloten ruimte, waar ze onder natuurlijke omstandigheden konden vliegen. In die ruimte werden ze blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen. Na zes weken in de kas wogen de onderzoekers de nesten weer. De hommels die met de bestrijdingsmiddelen in contact kwamen, bleken minder te wegen dan de hommels uit de controlegroep, die niet met bestrijdingsmiddelen in aanraking waren geweest. Ook bleek dat er 85% minder bijenkoninginnen waren bijgekomen (essentieel voor de komst van nieuwe bijengeneraties). Hieruit concludeerden de wetenschappers dat nicotinehoudende bestrijdingsmiddelen zoals Imidacloprid indirect een negatieve invloed hebben op de groei van hommelbevolkingen.

Bijenkorf

In een ander onderzoek labelden onderzoekers van het French National Institute for Agricultural Research vrij rondvliegende honingbijen met een chip. Zo kon men de bijen volgen als ze van en naar de korf vlogen. De onderzoekers stelden sommige bijen bloot aan bestrijdingsmiddelen met nicotine en vergeleken hun tocht naar de korf met die van de bijen in de controlegroep (die niet in contact kwamen met het nicotinehoudende bestrijdingsmiddel). Wat bleek? De blootgestelde bijen gingen twee van de drie keer dood buiten hun nest. De onderzoekers denken dat de bestrijdingsmiddelen bijen tipsy maken waardoor ze letterlijk de weg kwijtraken en de korf niet meer kunnen vinden.

Bronnen:
http://www.boerenlandvogels.nl/sites/default/files/Bees-Pesticides-Whitehorn-03-30-12-Science_1.pdf
http://uk.reuters.com/article/2012/03/29/us-science-pesticides-bees-idUKBRE82S12P20120329
http://www.bijensterfte.nl/nl/node/504

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!