Bijna hartstilstand onder water

by | dec 2, 2019 | Biologie

Hamsters worden niet zo oud, hooguit drie jaar. Dat hangt nauw samen met hun hartslag. In rust ‘tikt’ een hamsterhartje 400 tot 600 keer per minuut. Grote dieren, zoals de walvis, worden daarentegen veel ouder. Een olifantenhart slaat in rust 30 keer per minuut, dat van een blauwe vinvis tot 10 slagen per minuut, en dit dier kan wel honderd jaar worden! Maar met het vinvishart is wel iets héél bijzonders aan de hand…

Amerikaanse wetenschappers van Stanford University (Californië) hebben ontdekt dat het hart van een blauwe walvis bijna stopt als hij naar de bodem duikt. Dan bonst zijn hart maar 2 keer per minuut. Die bevinding is bijzonder omdat walvissen een energieverslindende manier hebben om aan voedsel te komen. Ze longeren. Dat houdt in dat ze een enorme hoeveelheid water inslikken en die filteren door hun baleinen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de walvissen eerst versnellen zodat ze voldoende vaart hebben om hun elastische mond met water te kunnen vullen. Daarna stroomt het water terug door de baleinen en worden de voedselresten daar tegengehouden.

Een van de walvissen die de Amerikaanse wetenschappers onderzochten dook ruim 16 minuten onder water, tot een maximale diepte van 184 meter. Hij bleef daarna met tussenpozen van 1 tot 4 minuten aan de oppervlakte. De hartslag van de walvis was het laagst toen hij naar voedsel dook en schoot omhoog zodra hij weer boven water kwam, met een piek van 37 slagen per minuut.

De hartslagdaling tijdens het duiken stelt de walvis in staat om zuurstofrijk bloed uit het hart tijdelijk te herverdelen naar andere spieren die nodig zijn om te kunnen longeren. De walvis herstelt dan weer bij het stijgen doordat hij zijn ademhaling en hartslag drastisch kan laten verhogen.

Bronnen:
https://www.rug.nl/news/2016/11/frequentie-hartslag-en-levensduur-deels-genetisch-bepaald
https://www.newscientist.com/article/2224674-a-blue-whales-heart-beats-just-twice-a-minute-when-it-dives-for-food/

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!