‘Blauwe achterblijvers’ in Melkweg roepen vragen op

by | mei 18, 2016 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

De Hubble Space Telescope heeft 42 merkwaardige blauwe sterren in het hart van de Melkweg ontdekt. Deze sterren branden ontzettend snel op. Ze worden Blue Stragglers (blauwe achterblijvers) genoemd.

Blue Stragglers roepen bij sterrenkundigen veel vragen op: in een universum van 13,7 miljard jaren oud zouden ze helemaal niet voor kunnen komen, want ze gaan hooguit een paar miljoen jaar mee. Deze sterren, die volgens gevestigde stervormingstheorieën veel jonger lijken dan ze zijn, waren al eerder ontdekt, maar nu zijn ze ook in de kern van de Melkweggespot. Als ze zo jong zijn, moeten ze in die lange tijdspanne telkens opnieuw zijn gevormd. Maar als dat zo is, zou je verwachten dat ze nu nog steeds nieuwe sterren voortbrengen. Dat is echter nooit ontdekt.

Kernfusie

De gangbare theorie onder wetenschappers is dat blauwe sterren ontstaan wanneer twee sterren om elkaar heen draaien, waarbij gas van de ene ster door de andere wordt opgezogen. Daarbij nemen druk en temperatuur toe, zodat kernfusie reacties in het inwendige zich in hoger tempo voltrekken, en de ster meer energie produceert dan verwacht zou worden voor zijn leeftijd. Deze theorie is allerminst zeker. Het feit dat er de laatste jaren ‘heel jonge’ sterren worden gezien in de buurt van ‘heel oude’ maakt het er voor astronomen die van een oud heelal uitgaan niet eenvoudiger op.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2011, ‘Blauwe achterblijvers’ in Melkweg roepen vragen op, Weet 10: 7.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!