Tyrannosaur-dino-large“Britse wetenschappers hebben bloedcellen van dinosaurussen aangetroffen in fossielen uit Canada.” Zo kopt Nu.nl1 vandaag in een artikel. Nu.nl baseert zich op een artikel dat gisteren in Nature Communications verscheen.2 “De bloedresten bevonden zich in de gefossiliseerde botten van tenen en klauwen van acht verschillende dinosauriërs die ongeveer 75 miljoen jaar geleden leefden.” Deze ontdekking staat niet op zichzelf. In de negentiger jaren publiceerde Dr Mary Schweitzer hier al over in Science.3

(a) Amorf koolstof-rijk materiaal (rood) omgeven door materiaal met een dichte structuur (groen). Afmeting van schaalstaafje: 5 μm. (b) Rode-bloedlichaam-achtige structuren bestaand uit koolstof omgeven door bindweefsel. Afmeting schaalstaafje: 1 μm. (c,d) Vezelachtige structuren. Afmeting schaalstaafje: 5 μm (c) e 1 μm (d).

Hoe kan het dat bloedresten zo lang zijn bewaard gebleven? We weten dat bloedresten als rode-bloedcellen, collageen en ander zacht weefsel niet 75 miljoen jaar kan “overleven”: in de meest optimistische berekening vervalt collageen binnen 3 miljoen jaar rond het vriespunt, minder dan 200.000 jaar bij 10ºC en minder dan 15.000 jaar bij 20ºC4 – en dinosaurussen zouden in een warm klimaat hebben geleefd.

Het is niet verwonderlijk dat de onderzoekers de resultaten eerst niet vertrouwden: het kón immers geen zacht weefsel van dinosauriërs zijn! We weten door empirische wetenschap dat dit zachte weefsel hooguit enkele honderdduizenden jaren kan blijven bestaan en tegelijk weten we dat de fossielen zijn gevonden in aardlagen die gedateerd zijn als miljoenen jaren oud. Vandaar dat Mary Schweitzer zegt: “Ik had gewoon kippenvel, omdat iedereen weet dat dit soort dingen niet 65 miljoen jaar kunnen blijven bestaan”5 en dat Sergio Bertazzo “in eerste instantie dacht dat het ging om vervuiling”.

Het miljoenen-jaren-paradigma is echter zo sterk, dat deze wetenschappers niet twijfelen aan de miljoenen jaren en liever de empirische wetenschap in twijfel trekken: kennelijk is er toch een mechanisme waardoor weefsel langer kan overleven dan wij nu empirisch kunnen vaststellen. Of zou er toch iets met die miljoenen jaren aan de hand zijn?

Voetnoten

  1. ‘Bloedresten aangetroffen in dinosaurusfossielen’ – Nu.nl, 10 juni 2015 (http://www.nu.nl/wetenschap/4065831/bloedresten-aangetroffen-in-dinosaurusfossielen-.html) Na Nu.nl pakken ook andere kranten het nieuws op, zoals De Gelderlander, die er ook nog een leuk filmpje bij plaatst: https://www.youtube.com/watch?v=psU4MiLo_yU (http://www.gelderlander.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/bloedresten-van-dinosaurus-gevonden-in-fossielen-1.4994275). Ook AD vermeldt dit nieuws (http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4071708/2015/06/11/Bloedresten-van-dinosaurus-gevonden-in-fossielen.dhtml)
  2. Sergio Bertazzo, Susannah C. R. Maidment, Charalambos Kallepitis, Sarah Fearn, Molly M. Stevens & Hai-nan Xie: Fibres and cellular structures preserved in 75-million–year-old dinosaur specimens, Nature Communications 6-7352 doi:10.1038/ncomms8352, 9 juni 2015 (http://www.nature.com/ncomms/2015/150609/ncomms8352/full/ncomms8352.html)
  3. Science, 9 juli 1993 en later: Schweitzer, M.H. et al.Heme compounds in dinosaur trabecular boneProceedings of the National Academy of Sciences of the USA 94:6291–6296, juni 1997.
  4. Berekend met de vergelijking van Arrhenius (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vergelijking_van_Arrhenius)
  5. Oorspronkelijke tekst (engels): ‘I just got goose bumps, because everyone knows these things don’t last for 65 million years’, Yeoman, B., Schweitzer’s dangerous discovery, Discover 27(4):37–41, 77, April 2006

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Douwe Tiemersma

Written by

Douwe is in een christelijk gezin opgegroeid. Zijn passie is anderen over Jezus te vertellen, en met name door op een eigentijdse manier vorm te geven aan je geloof, zoals middels de alphacursus. Tijdens zijn studie Theologie (ETH) en Geneeskunde (Utrecht) kwam hij veel studenten tegen die hem bevroegen over zijn geloof in schepping. Voor hem begon toen de zoektocht naar waarheid over dit onderwerp. Wat is waar? Na het zien van populaire videos met creationistische argumenten bleef het onbehagelijke gevoel dat dit misschien niet het hele verhaal was. Dus ging hij op zoek naar de argumenten van de wetenschappers die de evolutietheorie aanhangen. Één ding stond voor hem vast: het loslaten van een zesdaagse schepping zou grote gevolgen voor zijn geloof betekenen: als dit deel van de bijbelse historie niet betrouwbaar was, wie of wat bepaalt dan wat er nog wel betrouwbaar is? Terwijl hij bang was dat dit zou kunnen betekenen dat hij zijn geloof zou verliezen, kwam hij tot de verbazende ontdekking dat het onderzoeken van de feiten zijn geloof alleen maar versterkte; dat argumenten voor een jonge aarde en een betrouwbare bijbel ijzersterk zijn. Omdat met name in het gesprek met de niet-christenen dit vaak een onderwerp van gesprek is en omdat voor velen evolutie één van de grote argumenten tegen het bestaan van God is, wil Douwe christenen en niet-christenen laten zien dat geloof in een zesdaagse schepping prima valt te combineren met de feiten; dat hier niets "onwetenschappelijks" aan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 tekens over