Breinbreker

by | dec 2, 2016 | Dinosaurussen, Onderwijs, Paleontologie

Het zal je maar overkomen… Je bent nietsvermoedend op zoek naar fossielen, en je gaat zomaar de geschiedenis in als de persoon die als eerste een stukje versteende dinohersenen vond. Dat is wat de Brit Jamie Hiscock overkwam.

dinosaur-958004_1280-pixabay

In 2004 vond Jamie Hiscock een klein stukje bruin gesteente. „Ik heb altijd het idee gehad dat ik iets bijzonders in handen had,” zegt de fossielenverzamelaar. En hoe bijzonder die vondst precies was bleek toen hij het stukje steen liet onderzoeken door wetenschappers van Cambridge en Oxford. Hiscock had namelijk een stukje versteende dinohersenen ontdekt.

De meeste fossielen die je vindt zijn afdrukken van harde materialen, zoals botten, tanden en schelpen. Soms komt het voor dat ook zachte weefsels verstenen (iets wat volgens Darwin onmogelijk zou zijn). Maar nog nooit eerder waren er gefossiliseerde hersenen van een dinosaurus gevonden. Het gaat om de hersenen van een Iguanodon-achtige dino. De hersenen zijn uitgebreid bekeken met elektronenmicroscopen en andere scanmethoden. Daarmee is in beeld gebracht dat er in het fossiel stukjes bot zitten, maar ook hersenschors. En er zijn zelfs sporen van gefossiliseerde bloedvaten te zien. Het gaat hierbij dus niet om weefsel dat nu nog zacht is, maar om zacht weefsel dat helemaal is versteend.

Volgens de onderzoekers zou deze dino zo’n 133 miljoen jaar geleden geleefd hebben, en na zijn sterven met zijn kop ondersteboven in een poel stilstaand water terecht zijn gekomen. Toen rotte het brein deels, waardoor het ineen klapte en door de zwaartekracht tegen de binnenkant van de schedel werd gedrukt. Creationisten geven hier een andere duiding aan. Volgens hen zou de dino waarschijnlijk tijdens de zondvloed zijn omgekomen. De vloed zorgde voor een waterige toestand met veel mineralen (die nodig zijn om een fossiel te krijgen). Door de zondvloed is de dino ook snel begraven, zodat aaseters en bacteriën amper kans kregen om het kadaver te verteren. Hoe je ook naar deze vondst kijkt, het blijft een bijzonder fossiel dat veel over dino’s kan vertellen.

Bron: https://www.cam.ac.uk/research/news/fossilised-dinosaur-brain-tissue-identified-for-the-first-time en http://sp.lyellcollection.org/content/early/2016/10/25/SP448.3.full.pdf

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.