Buitenaardse boodschap kwam van de aarde

by | sep 12, 2016 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

In mei 2015 pikte een Russische telescoop een radiosignaal op. Dat kwam volgens de Russen uit de richting van een verre ster. Maar nu blijkt dat het signaal gewoon van de aarde zou zijn gekomen!

antennas-1335762_1280

SETI, de organisatie die op zoek is naar buitenaards leven, ging ook op zoek naar het radiosignaal dat de Russen hadden waargenomen met hun enorme radiotelescoop RATAN-600. Maar zelfs na twee dagen luisteren konden de mensen van SETI dit signaal niet horen. Volgens de Russische astronomen zou het signaal bij HD 164595 vandaan zijn gekomen, een ster die op 94 lichtjaar afstand (900 biljoen kilometer) van de aarde staat. Dat zou overigens ook betekenen dat het signaal 94 jaar geleden is uitgezonden. Als er al intelligent leven zou zijn op een planeet rond die ster, is het nog maar de vraag of ze nu nog leven.

Maar nu blijkt dat het signaal waarschijnlijk helemaal niet van die verre planeet afkomstig is. Russische astronomen hebben het signaal nog eens goed geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat het waarschijnlijk van een van hun eigen satellieten is.

De zoektocht naar intelligent buitenaards leven heeft tot nu toe nog helemaal niets concreets opgeleverd, alleen maar valse waarnemingen zoals deze. Je gaat je zo langzamerhand afvragen of SETI zijn miljoenen niet beter ergens anders aan kan besteden, zoals het in stand houden van intelligent leven hier op aarde…

Bron

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!