Buitenaardse mieren?

by | mrt 29, 2017 | Biologie, Onderwijs, Paleontologie

Dat er weleens insecten in barnsteen worden gevonden, is niet uitzonderlijk. Maar dit mier-achtige beestje ziet er zo uniek uit dat je het niet bij andere soorten kunt indelen.

buitenaardse_mier.weet

Met z’n grote, uitpuilende ogen en driehoekige kop is dit beestje qua vorm een beetje te vergelijken met E.T., het buitenaardse wezentje uit de bekende gelijknamige film. Deze eigenschappen zijn nog nooit eerder gezien bij insecten. Daarom krijgt dit beestje zijn eigen biologische orde: Aethiocarenodea. Dat is uniek in de biologie. Er zijn namelijk honderdduizenden insectensoorten bekend, maar die konden tot voor kort allemaal ingedeeld worden in een van de 31 ordes. Nu is er dus een insectenorde bij gekomen.

In totaal zijn er twee van deze E.T.-insectjes ontdekt, die de wetenschappelijke naam Aethiocarenus burmanicus kregen. Ze zijn gevonden in Birmees barnsteen dat volgens evolutionisten 100 miljoen jaar oud is en in de ‘tijd van de dinosauriërs’ wordt geplaatst. Dit vleugelloze insect leefde volgens de onderzoekers in bomen en voedde zich met mijten, schimmels of wormpjes. In de dunne nek zijn klieren gevonden die mogelijk chemicaliën uitscheidden om roofdieren te weren. De ontdekking van zo’n vreemd diertje maakt nieuwsgierig. Wat voor uitgestorven dieren zullen er nog meer ontdekt gaan worden?

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.