Campers – De 21e mijn

by | feb 24, 2020 | Onderwijs

“Sander en Michiel snellen naar de buitendeur. Ze zullen het toch nog overleven! Maar dan moeten ze wel een eind van het schuilhol verwijderd zijn. De explosie zal waarschijnlijk zo erg zijn dat het ook in de directe omgeving niet veilig is. Michiel duwt tegen de deur. Die geeft echter niet mee. Nog een keer duwt hij. Het helpt niet. Nu probeert Michiel de deur naar binnen toe te openen. Ook dat is onmogelijk.”

De 21e mijn

Hoe zal het aflopen met Sander en Michiel, die zich stevig in de nesten hebben gewerkt? Johan Leeflang schreef een spannend boek voor tieners vanaf de bovenbouw van de basisschool. Het boek met als titel De 21e mijn verscheen in 2016 bij uitgeverij De Banier. Het boek is het eerste deel in een serie (later verschenen) boeken over de Campers. Een familie die met een grote camper op vakantie gaat naar België (en in het laatste deel in Nederland blijft). In de 21e mijn is de familie Van Dijk neergestreken in de buurt van het Vlaamse Ieper. In de Eerste Wereldoorlog is daar hard gevochten. Deze oorlog is ook de reden dat de familie Van Dijk hier is. Ze willen er meer over weten. Er ligt nog een onontplofte mijn in het gebied waar de familie Van Dijk kampeert. Vandaar de titel. Ze beleven een spannend avontuur.

Zondeval

Het is goed om te lezen dat de schrijver in dit deel de klassieke Bijbeluitleg voorstaat inzake de zondeval. Volgens pa Van Dijk is daar de allereerste oorlog op deze wereld begonnen. Niet bij Kaïn en Abel, maar bij Adam en Eva die niet naar de Heere luisterden. ‘Zij wilden eigenlijk belangrijker zijn dan God. En als je jezelf het belangrijkst vindt, gaat het mis.’ Michiel (een vriend van Sander en Rhodé van Dijk) verzucht hierop: ‘Hadden ze maar een andere keuze gemaakt’. Waarop vader aangeeft: ‘Denk eens goed na. Zouden jij en ik het beter hebben gedaan dan Adam en Eva?’. Het is mooi om te zien dat de hoofdpersonen in het boek gelovigen zijn die de klassieke Bijbeluitleg voorstaan. Zo wordt deze Bijbelinterpretatie alledaags en geven we zo onze kinderen, op een speelse manier, de Bijbelse waarden mee.

Serie

De auteur heeft nog drie boeken geschreven over de familie Van Dijk die samen met hun vriend Michiel op vakantie gaan. In de overige boeken van deze serie komt de klassieke Bijbeluitleg inzake de schepping, zondeval en zondvloed niet meer naar voren en evenmin het daarop voortgebouwde scheppingsparadigma. Bij de titels De Monstrans1 en De Lancaster2 is dat logisch, het verhaal leent zich daar niet voor. Bij De Nachtwacht3 is dat jammer, omdat dit verhaal zich deels afspeelt in de grotten van de St. Pietersberg. De vraag daarbij zou kunnen zijn hoe die kalk van Maastricht zich gevormd heeft of wanneer de Mosasaurus die in dit gebied geleefd heeft omgekomen is. De auteur had dan kunnen verwijzen naar de zondvloed of de turbulente tijd na deze grote wereldramp. In dit boek komt wel het woord ufo voor. Sander van Dijk geeft een definitie: ‘Een ufo is een ander woord voor vliegende schotel’. Waarop Rhodé antwoordt: ‘Die is zeker op je hoofd geland? Daar gelooft toch geen mens in?’. Daarmee is het gesprek over ufo’s ook afgelopen. Maar het antwoord van Rhodé had genuanceerd kunnen worden door Sander te laten verwijzen naar een creationistische interpretatie van ufo’s zoals die ook te vinden is op de dvd Aliens ontmaskerd.4 Het in 2020 uitgegeven boek De bunker in dezelfde serie bevat ook geen verwijzingen naar de schepping, zondeval, zondvloed en spraakverwarring. Het is wel een leerzaam en actueel kinderboek.5 Laat de bovenstaande kritische noot je niet ontmoedigen om ook de rest van de serie te lezen. Johan Leeflang heeft prachtige en spannende jeugdboeken geschreven.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Leeflang, J., 2017, De Monstrans (Apeldoorn: De Banier).
  2. Leeflang, J., 2019, De Lancaster (Apeldoorn: De Banier).
  3. Leeflang, J., 2018, De Nachtwacht (Apeldoorn: De Banier).
  4. Zie hier: https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/onderbouw-middelbare-school/aliens-ontmaskerd/.
  5. In het boek gaat het bijvoorbeeld over een sektarisch gezin die de eindtijd verwachten in een oude bunker. Mogelijk geïnspireerd door het nieuws rond het gezin in Ruinerwold. Zie bijvoorbeeld NOS hier: https://nos.nl/artikel/2306196-gezin-jaren-afgezonderd-in-boerderij-ruinerwold-wachtend-op-einde-der-tijden.html.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!