Capitool Reisgids USA vergeet belangrijk museum

by | mei 7, 2018 | Onderwijs

In het uiterste noorden van de staat Kentucky1 (VS) bevindt zich het grootste creationistische museum ter wereld. Jaarlijks verwelkomt dit museum ongeveer 250.000 bezoekers uit alle windstreken. Creation Museum hoort bij de creationistische organisatie Answers in Genesis.2 Volgens deze organisatie is de aarde ongeveer 6000 jaar oud, begon de mensheid met een eerste mensenpaar (Adam en Eva) en moet de theorie van universele gemeenschappelijke afstamming over deep time zowel op wetenschappelijke als theologische gronden worden afgewezen. Het museum heeft een planetarium, een grote insectencollectie en een fossiele Allosaurus. Al deze ingrediënten bij elkaar brengen veel mensen op de been.

Reisgids

Dankzij een sponsor kan ik, namens Logos Instituut, een bezoek brengen aan dit museum (naast een bezoek aan de conferenties van ICC en CGS/CBS).3 Om goed voorbereid op reis te gaan kocht ik bij Capitool een reisgids van de Verenigde Staten van Amerika.4 De reisgidsen van Capitool zijn mijn favoriet vanwege de grote hoeveelheid informatie die toch beknopt weergegeven wordt zodat een compacte gids ontstaat. We vinden in de gids Nationale Parken, culturele uitstapjes, beroemde gebouwen en, voor de inwendige mens, restaurants en hotels. Ondanks de grote hoeveelheid informatie wordt er iets gemist…

Capitool Reisgidsen USA

Gemis

In de reisgids wordt het grootste creationistische museum, dat in de media veel kritiek over zich heen kreeg en dus bekend mag worden geacht, gemist. Het museum bevindt zich in de staat Kentucky. In de reisgids gaat het over Kentucky op bladzijde 270 tot en met 273. Daar is niets te vinden over het Creation Museum. Aangezien het museum grenst aan de staat Ohio heb ik ook bij deze staat gekeken. Over de staat Ohio gaat het in de gids van bladzijde 402 tot en met 405. Ook hier geen enkel spoor van het grootste creationistische museum ter wereld. Als laatste keek ik in het register. Ik zocht op ‘Creation Museum’. Op bladzijde 752 zou het museum dan als zoekwoord te vinden moeten zijn. Maar tussen de zoekwoorden ‘Crazy Horse’ (een Indiaans stamhoofd5) en ‘creditcards’ (een betaalpas6) is geen ‘Creation Museum’ te vinden. Aan het jaartal kan het niet liggen. De Nederlandstalige reisgids dateert van 2016 (het origineel, de Engelse editie, van 2015). Het museum was toen al acht jaar geopend en kende bijvoorbeeld in 2011 een bezoekersaantal van 254.057 bezoekers. Dat valt toch een beetje tegen van Capitool.

Ik wil Capitool ertoe oproepen om in de volgende editie van zijn reisgids het Creation Museum op te nemen. Dat zal het plezier aan de reisgidsen vergroten en ervoor zorgen dat nog meer mensen deze handzame gids mee zullen nemen. Meer informatie over het Creation Museum is te vinden in voetnoot zeven.7 Sinds 2015 zijn er nog twee grote creationistische musea gebouwd. In 2016 werd Ark Encounter, eveneens van Answers in Genesis, geopend. Deze ark, die ook in Kentucky te vinden is, trok van juni 2016 tot juni 2017 alleen al één miljoen bezoekers.8 Daarnaast werkt Institute for Creation Research momenteel hard aan een eigen museum in Dallas (Texas).9 De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2019 operabel zal zijn. Ik hoop dat Capitool deze belangrijke musea wil opnemen in haar VS-reisgidsen.

Voetnoten

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Kentucky
  2. https://creationmuseum.org/
  3. https://webshop.logos.nl/winkel/gift/publicatie-boek-met-interviews-en-verslagen-van-driejaarlijks-internationaal-congres/, www.creationicc.org/ en http://toddcwood.blogspot.nl/2018/05/origins-2018-registration-now-open.html.
  4. Finch et al., 2016, Capitool Reisgidsen USA (Houten: Het Spectrum).
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Crazy_Horse.
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_card.
  7. https://creationmuseum.org/. 2008, Journey through the Creation Museum. Prepare to believe (Green Forest: Master Books). 2008, The Complete Creation Museum Adventure (Green Forest: Master Books). Ham, K., 2007, God’s Working Through the Years, Answers 2 (3): 84-86.
  8. https://arkencounter.com/.
  9. www.icr.org/discoverycenter

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!