ChristenDOM? – korte video’s over grote vragen

by | jul 31, 2023 | Bijbelvast, Interview

ChristenDOM?: korte video’s over grote vragen

ChristenDOM? video's

Interview voor jongeren

Voor wie zich wel eens verdiept in oorsprong, doel en zin van het christendom, is www.christen-dom.nl wellicht bekend. Zij maken korte en aangename video’s over grote en ongemakkelijke vragen. Hoe ze bij dit idee kwamen, en waarom? We vroegen het aan Joël Ibraahim, 27 jaar en één van de initiatiefnemers.

Hoe kwam ChristenDOM? tot stand?

Zo’n twee jaar geleden volgden we met een groepje jongeren lessen over de Islam. Boeiend is wel, dat we juist daar merkten dat we zelf betere antwoorden wilden krijgen op christelijke vraagstukken. Mede om de claims van anders- of nietgelovigen over het christelijk geloof te kunnen ontkrachten. Zo ontstond er een groep die nadacht over apologetiek. We besloten onze antwoorden op video te publiceren. Na een tijd van onderzoek, begonnen we te schrijven aan teksten voor die filmpjes. Na heel wat schrijfwerk, opnamedagen en editen staan er nu zo’n 30 filmpjes op ons YouTube-kanaal en TikTokaccount. Ze zijn gericht op jonge mensen (14+) en duren daarom gemiddeld 6 minuten. 

En de naam?

We vonden het een mooie woordspeling. Een soort geuzennaam. We laten zien dat het christelijke geloof níet dom is. 

Jullie gebruiken het woord apologetiek. Kun je uitleggen wat dat is?

Apologetiek komt van apologetia, wat betekent ‘openlijk verklaren’. Het is een rechtsterm die gebruikt wordt voor verdediging. En dat is precies waar we voor staan; we verdedigen ons geloof en laten de redelijkheid zien.

Het is ons doel om mensen over Jezus te vertellen. Om daar te komen merk je dat mensen vragen stellen. Bijvoorbeeld of de Bijbel wel betrouwbaar is. Of hoe God liefde kan zijn in een wereld vol haat. Met apologetiek beantwoorden we dit soort vragen om te komen tot het echte gesprek: Wie is Jezus? 

“…en wees altijd bereid tot verantwoording aan ieder die u rekenschap vraagt van de hoop die in u is, met zachtmoedigheid en ontzag.”
1 Petrus 3:15b

Wie zouden jullie filmpjes écht moeten kijken?

We proberen christelijke jongeren te bereiken met redelijke argumenten voor het christelijk geloof. Zeker in een wereld waarin hun wereldbeeld onder vuur ligt. We voeden hen met antwoorden, zodat ze bereid zijn te vertellen over de hoop die in hen is! Het lijkt mij mooi als christelijke jongeren op hun opleiding of sportclub lastige vragen over het christendom kunnen beantwoorden. 

Over welk filmpje ben je het meest tevreden? En waarom?

Ik denk toch wel ‘het bewijs voor de opstanding van Jezus’. Juist met Zijn opstanding is er een prachtig evangelie. 

Heb je tips voor jongeren die worstelen met hun geloof?

Joël glimlacht, “Tuurlijk, onze website. En die van Logos Instituut.” Waarna hij snel vervolgt: “Maar serieus, wees niet bang om jouw vragen te onderzoeken. Want de antwoorden zijn er! Ik herken dat ik vroeger niet alle vragen beantwoorden kon. En dan vermijd je het. Misschien omdat je bang bent je geloof kwijt te raken. Ga juist op onderzoek uit en zoek op goede plekken. Dat zal je helpen in je geloof.

Ook aan de slag? 5 slimme tips van Joël
1. Kies een onderwerp waar jij zelf vragen over hebt.
2. Zoek naar argumenten. Controleer vervolgens je argumenten door de Bijbel te bestuderen. Vraag feedback aan iemand die feilloos thuis is in de Bijbel.
3. Schrijf je scripts alsof er een bekende tegenover je zit.
4. Filmen maar! Kun je het script met overtuiging presenteren, denk dan na over de juiste belichting, een mooie achtergrond voor de video’s en leuke memes om je content te promoten!
5. Denk om de consistentie. Upload liever consistent 1x per maand een korte video, dan steeds op wisselende momenten. Dit is belangrijk voor je kijkcijfers.

Nieuwschierig? Check it out!

Bijbelvast Magazine
Bijbelvast maart 2023Dit artikel verscheen in onze gratis magazine Bijbelvast, maart 2023. Bijbelvast is het gratis kwartaalblad voor de achterban van Logos Instituut. In dit blad van 16 pagina’s verschijnen relevante artikelen over Bijbel en wetenschap, kinder- en tienerpagina’s, verhalen uit de praktijk en nieuwsberichten.

Klik hier om u aan te melden voor een gratis abonnement

Zie logos.nl/bijbelvast-extra voor extra verdieping en literatuurtips.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!