Congres Logos Vlaanderen (net over de grens) op 14 oktober 2023

by | sep 27, 2023 | Evenement, Nieuws, Persbericht

Flyer Logos Congres Vlaanderen

Vier boeiende sprekers zijn voorbereid voor een waardevol congres over Bijbel, geloof en wetenschap in Vlaanderen. Reserveer snel uw zitplaats.

Er is ook een kinderprogramma (4 t/m 12 jaar) (bij voldoende belangstelling) en tijdens het congres worden de hoofdprijswinnaars van de kleurwedstrijd bekendgemaakt. Kleurplaten kunnen ingezonden worden tot en met 9 oktober 2023. Tijdens de inloop, de pauzes en na afloop is er ruimte voor persoonlijke ontmoeting. Ook kunt u een kijkje nemen bij de didactische expositie over schelpen, schepping en evolutie. Ook is er een boekentafel van Logos Instituut en is Weet Magazine aanwezig.

Elk jaar organiseert Logos Instituut een najaarscongres. De afgelopen twee congressen, met haar lezingen, zijn hier terug te kijken: congres 2021, congres 2022. In 2023 organiseert Jan van Meerten (Fundamentum) een soortgelijk congres in Nederland. Om dubbel werk te voorkomen én om te investeren in het Belgische creationisme hebben we daarom gekozen om ons najaarscongres in Vlaanderen te organiseren.

Met enthousiasme organiseren we het congres samen met de werkgroep Logos Vlaanderen. We hopen u te zien D.V. op 14 oktober 2023 in Boom (tussen Antwerpen en Brussel). Het congres duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. De lunch is inbegrepen bij de entreeprijs die ter plekke betaald kan worden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal zitplaatsen.

Aanmelden kan alvast via onderstaand formulier.

Over de sprekers en hun lezingen

Ignace Demaerel - Een reactie op de secularisatie
Ignace DemaerelGeloof en wetenschap staan op gespannen voet sinds de moderne tijd, maar dat is toch vreemd, nietwaar? Heeft God niet de rede en de natuurwetten gecreëerd en alle rationaliteit in het heelal gelegd? En zien we niet dat de seculiere mens die God verwerpt, zijn hart opent voor vele nog irrationeler ‘beliefs’? Stof genoeg om over door te bomen…

Ignace Demaerel (1961) is gefascineerd door het spanningsveld tussen denken en geloven, en door de plaats van godsdienst in onze seculiere maatschappij. Hij houdt ervan het geloof te vertolken voor de moderne, kritisch denkende mens. Hij studeerde wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en protestantse godgeleerdheid in Brussel. Behalve godsdienstleraar is hij pastor in Brussel. Naast vele artikelen en enkele brochures heeft hij zes boeken gepubliceerd. Sinds 2012 is hij ook columnist/opiniemaker bij Knack.be.

Michaël Dekee - Schelpen halen de evolutietheorie onderuit
Michael DekeeSchelpen fascineren. Wie heeft er niet als kind op het strand met z’n emmertje langs de vloedlijn schelpjes verzameld? Velen die op vakantie gaan naar een exotische bestemming kopen een mooie schelp als souvenir. Maar ook bij ons kun je op de zeedijk vaak schelpenwinkeltjes vinden. Mensen vergapen zich aan al die schoonheid, en er zijn er die ze verzamelen. In deze presentatie gaan we dieper in op de schoonheid van schelpen, maar we kijken ook naar de meer wetenschappelijke kant. We kijken naar de definitie van ‘een soort’, levende fossielen, uitsterving en de vermeende ouderdom van fossielen.

Michaël heeft een prachtige verzameling samengebracht in een didactische expositie, welke ook op het congres aanwezig is. Bekijk hier een sfeerimpressie van de expositie.

Michaël Dekee studeerde drie jaar biologie aan de universiteit van Gent en was een fervent evolutionist, amateur-taxidermist en verzamelaar van skeletten, schelpen en fossielen. Hij was jarenlang lid van Natuurpunt en Greenpeace, lid van de Belgische Strandwerkgroep en een sympathisant van Sea Shepherd. Hij was tevens een tijdlang vrijwilliger in het Dierkundemuseum van de UGent. Enkele foto’s van zijn strandvondsten staan op de website WoRMS (World Register of Marine Species); en hij was actief op Waarnemingen.be en Observations.org. Enkele van zijn fossiele vondsten staan op fossiel.net.

Klaas Roos (MA) - ‘Overwin je reptielenbrein’: de ontmaskering van een mythe
Klaas Roos

Wellicht heb je het wel eens langs zien komen: de mens zou beschikken over een 500 miljoen jaar oud ‘reptielenbrein’. Als je af mag gaan op tientallen zelfhulpboeken, TED-talks en personal coaches, zou het reptielenbrein een primitief deel zijn van de hersenen dat je reflexen en instincten beheerst, van de ademhaling tot je voedselbehoefte. Meestal werkt dat systeem goed, soms gaat het mis (als je bijvoorbeeld maar blijft snoepen van die chocoladereep). Gelukkig – zo gaat het verhaal – heeft de evolutie ervoor gezorgd dat je ook over een ‘zoogdierbrein’ en een nog complexer ‘mensenbrein’ beschikt. Die regelen je emoties en zorgen ervoor dat je rationeel kunt denken. Zo kun je je oerdriften overwinnen.

Het reptielenbrein heeft via het internet en de boekhandel zijn weggevonden naar het geheugen van honderdduizenden mensen. De evolutionaire lading van de term is onmiskenbaar en wordt zelden in twijfel getrokken door goedwillende lezers en luisteraars. Dat is echter volledig onterecht: de reptielenbrein-hypothese is al jaren achterhaald. In deze lezing ontrafelt Klaas Roos de mythe van het reptielenbrein en laat hij zien hoe de evolutietheorie onterecht acceptatie verwerft door de bekendheid van dergelijke achterhaalde ideeën.

Klaas Roos is redacteur en marketingmedewerker bij het christelijke populairwetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine. Hij studeerde taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht (BA, MA) en Meertalige Professionele Communicatie aan de Universiteit Antwerpen (MA). Hij is regelmatig als spreker te vinden op creationistische congressen, in kerken en op scholen. Zijn interesse ligt bij menselijke evolutie in het algemeen en taalevolutie in het bijzonder.

Jos Philippaerts - Vreemde geologische patronen in onze aardkorst maken de geschiedenis van onze aarde alleen maar mysterieuzer
Jos PhilippaertsAls onze aardkorst zou kunnen vertellen over de catastrofen die aan de basis liggen van de patronen die we nu met Google Earth kunnen observeren en bestuderen, het zou onze oren doen tuiten. Neen, de bijbelse zondvloed is echt niet de enige catastrofe die hiervoor verantwoordelijk was.

Jos Philippaerts (1961) is getrouwd met Nicole Meekers (coördinerend directrice van de scholen met de bijbel), vader van 3 geweldige kinderen en 7 kleinkinderen, woonachtig in Houthalen, in de groene long van Limburg. Al van in de middelbare school gefascineerd door wetenschap, vooral scheikunde, en vandaar ook in die richting afgestudeerd en doctoraat behaald. Van mijn 22ste geboeid geraakt door de discussie omtrent schepping en evolutie, om dan ook de cursus evolutie te gaan volgen bij de biologen in Antwerpen. Daarna vastgebeten in de scheppingswetenschappen en zodoende met de VZW CreaBel gedurende 20 jaar heel Vlaanderen doorgetrokken om het debat omtrent schepping en evolutie te gaan voeren, tot op de universiteiten toe. Echter de laatste jaren ook tot de ontdekking gekomen dat de aardlagen onder onze voeten meer zijn dan het resultaat van een wereldwijde zondvloed, en vandaar op zoek gegaan welke gebeurtenissen in het verleden aan de basis kunnen gelegen hebben van de geologische patronen die we vandaag de dag zo mooi met Google Earth kunnen bestuderen. Altijd op zoek naar waarheid zeg maar.


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!