Congres over geloofsverdediging trekt Vlamingen

by | okt 25, 2023 | Bezoekersverslag, Nieuws

“De druk van het secularisme is erg sterk in België, veel groter dan in Nederland. Men meent dat een maatschappij zonder God, kerk en religie beter is.” Dit is één van de uitspraken zaterdag op het congres Logos Vlaanderen over Bijbel en wetenschap.

congres geloofsverdediging vlaanderen

Voor Vlaanderen is zo’n christelijk congres een unicum. ‘In België is maar 1 procent orthodox christelijk, en slechts een paar christenen zijn bezig met geloofsverdediging en creationisme’, aldus Frank van Hoof, één van de organisatoren van het congres. 

Logos Vlaanderen is al een aantal jaren actief in Vlaanderen als werkgroep van stichting Logos Instituut. Deze stichting houdt zich bezig met toerusting op het gebied van Bijbel, geloof en wetenschap. Op dit moment wordt de werkgroep in België gedragen door de gepensioneerden Hepke Geertsma en Frank van Hoof. Ze hopen dat er versterking komt vanuit jongere Vlamingen, maar “dat blijkt lastig te zijn” aldus Hepke. “Er zijn maar weinig orthodoxe christenen in Vlaanderen die dat zouden kunnen doen, en jonge christenen nemen vaak geen stelling in over evolutie en schepping. Ik denk omdat ze twijfelen.”

Frank is positief verrast door het grote aantal bezoekers. “We hoopten op 50 bezoekers, dus we zijn heel blij met 90 bezoekers, waarvan grotendeels Belgen.” 

“Ik heb zo’n congres heel hard nodig!”, zegt een jongeman. “Ik ben nog niet zo lang christen. Het evolutiedenken zit nog helemaal in mijn DNA. Ik wil graag meer leren over de schepping en het creationisme.”

De vier lezingen, die ook te volgen waren via een livestream, gingen over secularisatie, geologische patronen, het menselijke brein en schelpen. “Schelpen zijn ware kunstwerkjes, het werk van een Schepper. De kleuren en de vormen van schelpen zijn vaak niet per se nuttig, hun schoonheid kan niet evolutionair verklaard worden. Je kunt concluderen dat schelpen gemaakt zijn om te worden gezien door ons mensen.” vertelt Michaël Dekee in zijn lezing. De lezingen zijn hier terug te kijken. 

Na de lezingen werd er telkens druk nagepraat. Een aantal bezoekers gaven aan dat ze het heel opbouwend vinden om elkaar als christenen te ontmoeten. “Religie is in België gemaakt tot niet relevant.” weet Jan Willem Slager (de nieuwe directeur van Logos Instituut) uit eigen ervaring. “De situatie is hier echt anders dan in Nederland. Christenen in Vlaanderen hebben daarom dit soort bijeenkomsten over geloofsverdediging nog harder nodig.”

congres geloofsverdediging vlaanderen

Jan Willem: “Bij de boekentafel merkte ik een soort honger naar toerusting en materialen. Heel veel gezinnen waren op zoek naar literatuur voor hun kinderen. Elke pauze stonden er mensen in de rij om boeken en dvd’s te kopen. Dat heb ik nog nooit zo meegemaakt.”

Voor de kinderen was er een apart kinderprogramma en een kleurplatenwedstrijd. In het hoofdprogramma waren er ook een paar tieners aanwezig die heel geïnteresseerd luisterden en in de pauze boeken voor zichzelf uitzochten. “Juist de jongeren hebben we geprobeerd er bij te betrekken, want zij kunnen nog gevormd worden”, aldus Hepke. 

Jan Willem: “We hopen dat we volgend jaar weer zo’n congres kunnen organiseren samen met andere christenen in Vlaanderen. Vlaanderen heeft dit hard nodig.”

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!