Corien Oranje en de Ark van Noach

by | apr 1, 2019 | Recensie

In 2016 verscheen er van Corien Oranje een boekje over de ark van Noach. Oranje is bekend van onder andere de serie Top Secret en het theïstisch evolutionistische kinderboek Het geheime logboek van topnerd Tycho. De tekeningen werden verzorgd door Marijke ten Cate. Corien Oranje schreef de tekst. Het boekje verscheen bij Uitgeverij Royal Jongbloed.

Het kinderboekje over de ark heeft de titel De boot op het land meegekregen. De geschiedenis begint met het geweld voor de zondvloed. “Er zijn geen goeie mensen meer. Er zijn alleen maar slechte. Ze zijn de Heer vergeten.” Gelukkig zien we ook Noach en zijn vrouw. Zij houden wel van elkaar en bovenal van God. Die God spreekt toch Noach: “Zeg Noach (…), Ik wil dat jij wat voor me doet. Hak bomen om, zaag planken, en bouw met je zoons een boot.” Volgens het kinderboekje moet de ark flink groot worden. De mensen die bij Noach in de buurt wonen lachen hem uit: wie bouwt er nu een ark op het land. Er wordt lang gedaan over de bouw van de ark: “wel meer dan honderd jaar”. Maar dan …eindelijk… is de ark klaar. De dieren gaan aan boord. “De aarde is veranderd in een grote oceaan” Na lange tijd aan boord blijft de ark vastzitten op een berg. Het water is gezakt en Noach laat een duif uit. De dieren kunnen naar buiten en Noach ziet de regenboog als teken van de liefde van God voor Noach.

De plaatjes in het boek zijn realistisch. De ark is een flink houten vaartuig in de vorm van een boot, met een deur aan de zijkant en een langwerpig venster bovenin. Er zijn géén patrijspoorten en we zien geen koppen van dieren boven de dekrand uitsteken. In de tekst wordt uitgegaan van het wereldwijde karakter van de zondvloed (de aarde is veranderd in een oceaan), er wordt lang aan de ark gewerkt en de zondvloed is een gevolg van de slechtheid van de mensheid. Fijn dat Marijke ten Cate en Corien Oranje verantwoordelijk zijn omgegaan met de Bijbeltekst. Daarnaast is de tekst van het boekje op rijm geschreven en dat maakt het boekje ook nog eens educatief en daarmee leerzaam voor de kleuter. In tegenstelling tot Het geheime logboek van topnerd Tycho1 kan ik dit boekje van Corien Oranje wel aanraden.

Dit boekje wordt te koop aangeboden in de webshop van Logos Insituut.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/funest-voor-het-kinderlijke-geloof/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!