Creationisten reageren op evolutiecongres RUG

by | jul 19, 2017 | Astronomie & Kosmologie, Biologie, Genetica, Geologie, Geschiedenis, Natuurkunde, Nieuws, Onderwijs, Paleontologie, Theologie

Het Kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventisten in Groningen organiseert een landelijke conferentie over Geloof en Wetenschap van ma 28 augustus t/m za 2 september 2017. De carrousel van lezingen zal simultaan in 4 steden gehouden worden: Groningen, Apeldoorn, Den Haag en Leiden, met een afsluitende dialoogavond op 2 september in Groningen.

Waarom deze conferentie?

Van 18 t/m 25 augustus is de Rijksuniversiteit van Groningen gastheer voor twee grote evolutiebiologie congressen. Met de conferentie willen zevende-dags adventisten laten zien dat wetenschap bedrijven vanuit het creationistisch denkkader houdbare en wetenschappelijk gefundeerde antwoorden oplevert, dat wetenschappers een balans kunnen vinden tussen hun geloofsbeleving en hun vakgebied, en dat de wetenschappelijke wereld verrijkt wordt door hun aangedragen antwoorden. Het doel is een open maatschappelijke dialoog over paradigma’s, kennis vergaren, delen en om over schuttingen heen kijken. Dialoog en een open houding zijn absoluut noodzakelijk voor de wetenschapsbeoefening. Zo hebben we geleerd wat we nu weten en alleen zo zullen we nieuwe kennis vergaren.

Presentaties

De sprekers zullen de denkkaders van zowel evolutionisten als creationisten uitdagen. Arthur Chadwick van de South Western Adventist University; Suzanne Phillips van Loma Linda University – beide in de VS; Mart de Groot, voormalig directeur van Armagh Observatory in Noord Ierland; Stef Heerema uit Assen en Ingrid Wijngaarde uit Groningen zijn de sprekers. De lezingen zijn in de spreektaal van de sprekers (Engels of Nederlands); er is vertaling indien dat nodig is. De presentaties zijn door iedereen goed te volgen, maar ook interessant en uitdagend genoeg voor wetenschappers, docenten en studenten (middelbare scholen, hoge scholen, universiteiten) die in de omgeving wonen en studeren in de buurt van de lezinglocaties.

Zie voor programma, tijden en locaties: www.conferentiegeloofenwetenschap.eu

Sprekersinformatie

Prof. Dr. Arthur V. Chadwick is professor in Biologie en Geologie aan South Western Adventist University, Texas. Dr. Chadwick is op dit moment betrokken bij opgravingen in Wyoming, USA, de grootste dinosaurus opgravingssite in de wereld, en in de Pisco Formatie in Peru, waar hij fossiele baleinwalvisachtigen (Balaenoptera) in kaart brengt. Hij heeft veel publicaties over sedimentologisch onderzoek op zijn naam staan en onderzoek gedaan in de Cambrische Zandsteenformaties in de Grand Canyon en aan de fossiele bossen in Yellowstone National Park. Zijn langjarig onderzoek naar mondiale circulatiepatronen in geologische aardlagen heeft wereldwijde erkenning ontvangen.

Prof. dr. Suzanne E. Greer-Phillips is hoofd van de afdeling Aard- en Biologische wetenschappen aan Loma Linda University, California. Ze heeft daarvoor negen jaar gewerkt als hoofd en professor van de afdeling Biologie aan Southwestern Adventist University, Texas. Ze is lid van het bestuur van de Faith & Science Council en het Geoscience Research Institute. Haar interessegebieden zijn bacteriële signaleringspaden, geologie en het delen van het Goede Nieuws met de wereld. Ze heeft veel over haar werk gepubliceerd in wetenschappelijke bladen.

Dr. Mart de Groot (geboren in Leiden, gestudeerd in Utrecht), heeft zijn doctorsgraad (1969) in de astronomie behaald aan de Universiteit van Utrecht, Nederland. Hij heeft 6 jaar als astronoom gewerkt aan het European Southern Observatory (ESO) La Silla, hoog in de bergen in Chili. In 1976 verhuisde hij naar Noord Ierland waar hij 24 jaar werkte aan de Armagh Observatory, waarvan 18 jaar als de directeur en de andere 6 jaar als senior onderzoeker/wetenschapper. Na een vervroegde pensionering ontving hij een wetenschappelijk eredoctoraat van Andrews University in Michigan, USA (1993). Hij werd ingezegend als predikant van de kerk van de Zevende-dags Adventisten, waar hij 16 jaar lang diverse gemeenten onder zijn hoede had. Nu, opnieuw gepensioneerd, vindt hij het fijn om dat wat hij over het universum en de Schepper heeft geleerd te delen met anderen. Hij is lid van de organisatie Christians in Science en een geassocieerd lid van de Society of Ordained Scientists.

Ir. Ingrid A. Wijngaarde, heeft een bachelor graad (1982) in Biologie en een minor in Meteorologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en haar Masters behaald (1986) in Entomologie en Plantenziektenkunde aan de Wageningen University Research. Ze is ook opgeleid in Milieuwetenschappen en werkt als een senior beleidsmedewerker voor Delfzijl, een gemeente in het noordoost Nederland. Ze houdt ervan om het Goede Nieuws op verschillende manieren te delen met anderen en heeft een passie voor de Bijbelse wereldvisie op het ontstaan van leven.

Ing. Stef J. Heerema is bestuurslid van Logos Instituut en ForumC in Nederland. Hij heeft een bachelorsgraad in vliegtuigbouwkunde. Hij was betrokken bij warmtebehandelingen in zoutwater baden en verkoper van stoominstallaties. Hij was gestationeerd in het Verenigd Koninkrijk voor de bouw en enginering van een unraniumverrijkingsfabriek. Hij heeft een eigen consultancybureau gehad dat betrokken was bij onderzoek naar een zoutmijn in Nederland. Hij geeft presentaties over het onderwerp van zondvloedgeologie.
Samen met dr. David Shormann en ir. Gert-Jan van Heugten heeft hij een onderzoekspaper voor peer review ingediend bij de Journal of Creation. De titel is: Zoutmagma en sedimentgelaagdheid. Subtitel: Zouttectoniek. Zijn interessegebieden zijn ijstijd en cataclismische onderaardse zoutformaties.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!