Daarom zijn wespen nuttig

by | jun 23, 2017 | Ecologie & biodiversiteit

Het zomerseizoen is aangebroken. Het zal niet lang meer duren voordat de wesp weer zichtbaar wordt in de natuur. De meeste mensen irriteren zich vooral aan het diertje: hij zit in ons eten, prikt soms en zoemt om ons hoofd. Tegelijkertijd mag je verwachten dat meeste dieren in de schepping nuttiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Dat geldt ook voor de wesp.

wespennest.pixabay

Wespen voeden zich namelijk voor een belangrijk deel met andere insecten, het zijn echte rovers! De wesp ruimt bijna alle insecten op die het voedsel dat mensen verbouwen in gevaar brengen.. Dat zorgt ervoor dat oogsten gered kunnen worden en dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De sluipwesp wordt in Nederlandse kassen al regelmatig gebruik als natuurlijk ongediertebestrijder, maar ook de ‘gewone’ wesp is nuttig tegen insecten. Daarnaast zijn er soorten wespen die – net als bijen – helpen bij de bestuiving van planten. Ook helpen wespen bij het opruimen van veel ander afval in de natuur.

Wespen zijn vooral aan het einde van de zomer vervelend. Dat heeft een speciale reden. Wespen voeden zich namelijk mede aan de zoete substantie die wespenlarven afgeven. Maar wanneer er aan het einde van de zomer nog maar weinig onvolgroeide larven over zijn stokt deze voedingsbron en gaan wespen op zoek naar andere zoetigheid, zoals jouw glas fris.

Er zijn diverse manier om de overlast van wespen te verminderen. Vermijd bijvoorbeeld sterke parfums. Ook felgekleurde kleding, in het bijzonder met drukke patronen, trekt wespen aan. Wit, groen en lichtbruin zijn kleuren die je het beste kunt dragen wanneer je wespen op afstand wilt houden. Verder is het goed om te beseffen dat wespen nooit zomaar steken, alleen wanneer ze zelf gevaar lopen. Blijf dus rustig en maak geen wilde bewegingen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!