Dag-nachtritme is universeel

by | mrt 7, 2018 | 06. Biologie, Onderwijs

Voor het eerst is er een dag-nacht-ritmesysteem gevonden dat in vrijwel alle organismen aanwezig is. Deze ontdekking zet de discussie rond de ontwikkeling van leven in een ander daglicht. Het maakt onafhankelijke evolutie onwaarschijnlijk.

Wetenschappers verschillen van mening over de vraag of ‘kloksystemen’ in verschillende domeinen van leven onafhankelijk van elkaar zijn geëvolueerd of een gemeenschappelijke voorouder hebben. De resultaten van de studie naar het enzym peroxiredoxine – onder andere uitgevoerd aan Rijksuniversiteit Groningen – leveren een belangrijke bijdrage aan deze discussie. De toestand waarin dit enzym zich bevindt, bepaalt of cellen ‘denken’ dat het dag is of nacht. Maria Olmedo, één van de onderzoekers, zegt hierover: „Het ontbreken van een universeel ritme van ongeveer 24 uur in levende cellen pleitte voor afzonderlijke evolutie. Onze resultaten maken het echter aannemelijk dat cellulaire ritmiek juist een gemeen schappelijke oorsprong heeft.”

Zelfde voorouder

Evolutionistische wetenschappers nemen aan dat het dag-nachtritmein cellen dateert van het begin van het leven; dag en nacht hebben immers altijd bestaan. In verschillende organismen zijn mechanismen gevonden die aan dat ritme bijdragen, de zogenaamde klokgenen. Deze kloksystemen bleken tot nu toe echter uniek voor deze organismen. Met het peroxiredoxine-enzym leggen de onderzoekers een systeem bloot dat volgens hen veel verder teruggaat in de evolutie van dag-nachtritmiek. De wetenschappers onderzochten hiervoor vertegenwoordigers van alle hoofdgroepen van organismen, waaronder muizen, planten (zandraket), fruitvliegen, prokaryoten en schimmels.

Zelfde Schepper

Creationistische wetenschappers duiden de vondst van het universele dag-nachtritme op een andere manier: voor hen is het een aanwijzing dat er één Ontwerper is die al het leven op een ordelijke wijze en op een vergelijkbare manier heeft toegerust om in te spelen op het dag- en nachtritme. Het leven heeft dan dus geen gemeenschappelijke voorouder, maar een gemeenschappelijke Schepper.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., Demoed, J.F.A., 2012, Dag-nachtritme is universeel, Weet 16: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!