DDT-resistente insecten

by | okt 31, 2016 | Biologie, Genetica, Onderwijs

Toen vliegen en muggen na een zekere tijd resistent werden tegen het insectengif DDT, zag men daarin een bewijs voor evolutie. Daarop volgende onderzoeken hebben echter aangetoond, dat er altijd al genetische varianten van DDT resistente insecten waren. Alle resistente insecten van de huidige tijd zijn nakomelingen van deze zeldzame varianten. Het is eenvoudig zo, dat de niet resistente soorten grotendeels zijn uitgestorven, terwijl de resistente zich verder konden vermenigvuldigen.

tijgermug-pixabay-com

De resistente vliegen en muggen, waarvan hier sprake is, worden verklaard door zeldzame genotypen1, die niet ten prooi zijn gevallen aan de massasterfte na de inzet van het gif. De DDT-resistente soorten leefden reeds voor de inzet van het gif.2

Bij dit voorbeeld kan zelfs niet van micro-evolutie gesproken worden, omdat er geen nieuwe informatie in de genen gekomen is. Er zijn geen nieuwe eigenschappen ontstaan, maar er is slechts een extreme verschuiving van de frequentie van bepaalde eigenschappen opgetreden. Daarbij is niets nieuws ontstaan.3

Ook dit zogenaamde voorbeeld voor evolutie vindt men tot op heden nog steeds in verschillende schoolboeken45, hoewel de bovenvermelde uitleg algemeen juist geacht wordt.

Voetnoten

  1. Het genotype of erfmateriaal van een organisme representeert zijn exacte genetische uitrusting, dus de individuele set van genen, die zich bevindt in de celkern.
  2. Junker en Scherer, Evolutie Het nieuwe studieboek, De Oude Wereld, 2010, p. 73. Dit boek is ook in onze webshop te koop.
  3. Lee Spetner, Not by Chance!, The Judaica Press, 1997, p. 143-144.
  4. Helmut Schneider, Natura, Biologie für Gymnasien, Band 2, Lehrerband, Teil B, 7. bis 10. Schuljahr, Ernst Klett Verlag, 2006, p. 270.
  5. Horst Bayrhuber, Linder Biologie, Lehrbuch für die Oberstufe, 21. Auflage, Schroedel Verlag, Hannover, p. 335 en 364.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!