De ark van Noach – Een kleur-, lees-, en knutselboek

by | feb 18, 2020 | Onderwijs, Recensie

“Lieve kinderen, toen ik een tijdje geleden door het raam naar buiten keek, zag ik een prachtige regenboog met allerlei kleuren tegen de achtergrond van een heel donkere lucht. Kennen jullie het geheim van de regenboog?”

De ark van Noach

Zo begint het boek ‘De ark van Noach’. Het boek is vanuit het Duits vertaald en uitgegeven door Uit het Woord der Waarheid. Het boek is gebaseerd op de eerste hoofdstukken van Genesis en dan met name de hoofdstukken 6 tot en met 9. Het begint met de schepping. God de schepper heeft alles mooi gemaakt. ‘Maar het kon de mensen niets schelen, Wie al dat moois gemaakt had. Ze dachten niet meer aan hun God’. God besluit dan de wereld te straffen, maar kiest een familie uit. Het gezin van Noach moet een ark gaan bouwen. Als de ark klaar is komen de dieren op wonderlijke wijze naar Noach toe en als alle dieren in de ark zitten dan sluit God de deur. ‘Het regende en regende maar, vele dagen lang, totdat de hele aarde onder water stond. Alleen Noach en zijn gezin en de dieren in de ark waren veilig’. Het water zakt en de ark komt terecht op de bergen van Ararat. Na verloop van tijd stuurt Noach een raaf een duif uit om te kijken of het water gezakt is. ‘Nadat ze allemaal nog een weeklang wachtten in de ark, liet Noach de duif weer vliegen. De tijd verstreek, maar de duif kwam niet meer terug naar de ark. Ze had nu echt een rustplaats gevonden. Toen wist Noach, dat het water helemaal verdwenen was (behalve natuurlijk in de zee)’. De dieren en het gezin van Noach gaan uit de ark. God sloot een verbond met Noach ‘dat er nooit meer zo’n grote watervloed over de hele aarde zou komen’. De regenboog werd het teken. Het boek sluit af met een evangelieboodschap voor de kinderen. De reformatorische christenen in onze achterban zouden daarvoor wellicht andere bewoordingen hebben gekozen, maar het goed dat de toepassing naar het hart van de kinderen wordt gemaakt.

Om de geschiedenis van Noach uit te leggen aan kinderen zijn diverse werkvormen mogelijk. Je kunt de geschiedenis voorlezen, de kinderen het zelf laten lezen (geschikt vanaf eind groep 3), de platen in laten kleuren of een mobiel maken met de plaatjes. De hiervoor genoemde werkvormen zijn allemaal mogelijk met het boekje ‘De ark van Noach’. Veel kinderboeken bevatten plaatjes van een ark die bij de minste of geringste golf zou kapseizen en zinken. Dat is niet het geval bij dit boekje. De ark ziet eruit als een robuust gevaarte. De beschrijving wordt zo meer Bijbelgetrouw en realistischer dan andere boekjes. De prijs is bijzonder laag en dat maakt het boekje ook aantrekkelijk. Het boekje kost slechts 1,95. Mooi om met uw kind op een zondagmiddag of op een ander tijdstip in de week door te nemen.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!