De ‘ark van Noach’ van Playmobil 1-2-3 voldoet niet aan de bouwvoorschriften

by | okt 29, 2020 | Onderwijs

Zoals al vaker gezegd spreekt de geschiedenis van Noach tot de verbeelding. Talloze boeken, puzzels en stukken speelgoed worden er uitgebracht van de geschiedenis van de zondvloed. Helaas wordt dat materiaal niet volgens Bijbelse maatstaven weergegeven. Een ark die met de minste of geringste golfslag zou zinken. Vrolijk lachende mensen en dieren doen daarnaast tekort aan de ernst van de zondvloed. Dit geldt ook voor de ark van Playmobil 1-2-3.

Playmobil 1-2-3 is de jongere variant van het bekende speelgoedmerk Playmobil. Het speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf anderhalf jaar. Playmobil 1-2-3 is leuk en robuust speelgoed voor kinderen in de peuterfase. De figuurtjes spreken aan en het is daarom een aanrader om uw kind met dit materiaal kennis te laten maken.

Playmobil 1-2-3 heeft net als haar grote zus een ‘ark van Noach’.1 Helaas, net als haar grote zus Playmobil, wordt deze ark zeer onrealistisch weergegeven. Dieren kunnen nauwelijks in de ‘ark’ en moeten dus op het dek staan. Onmogelijk om op deze wijze de zondvloed overleven. Wat de fabrikant wel goed heeft gedaan is dat zij van elk soort twee dieren heeft opgenomen. We zien twee giraffen, twee zebra’s, twee leeuwen en twee duiven.2 Verder bevat de doos twee mensen, een voerbak, een zak met graan en een loopplank.

Het is prima wanneer kinderen met dit stuk speelgoed spelen, want Playmobil 1-2-3 is mooi speelgoed, maar noem het dan geen ‘ark van Noach’. Wanneer we dit een gewone boot noemen en geen ‘ark van Noach’ dan krijgen kinderen in ieder geval geen verwrongen beeld van de overlevingskansen van de ark in het zondvloedwater.

Geïnspireerd

In 2018 waren we in Amerika op bezoek bij Ark Encounter.3 Dat was een vruchtbaar bezoek waar we ook veel van geleerd hebben. Op de Ark Encounter was ook deze ‘ark van Noach’ te vinden in een vitrine. Deze Playmobil-boot (geen ‘ark’) stond daar niet voor de verkoop, maar in de Fairytale ruimte. Een ruimte waarin wordt laten zien hoe bedreigend ‘Bijbelverhalen als sprookje’ zijn voor het kinderlijk geloof. We delen deze constatering, de geschiedenis van Noach is bittere ernst en waar gebeurd. De bespreking van deze boot is geïnspireerd door deze ruimte.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Zie voor bespreking van deze ark: https://logos.nl/playmobil-heeft-de-ark-van-noach-nagebouwd/.
  2. Die laatste klopt niet want het waren er zeven, maar ook niet alle familieleden van Noach zijn bijgevoegd dus die keuze hoeft niet principieel te zijn.
  3. Zie voor Ark Encounter: https://arkencounter.com/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!