De dag dat de dinosauriërs zijn uitgestorven?

by | feb 26, 2024 | Dinosauriërs, Ouderdom van de aarde, Paleontologie, Zondvloed

De dag dat de dinosauriërs zijn uitgestorven?

Het was groot nieuws: in North Dakota (VS) is een fossielenafzetting gevonden die is gevormd door de meteorietinslag waarbij de dinosauriërs uitstierven, 66 miljoen jaar geleden volgens de gangbare wetenschap. Is dit echt de inslag die de dino’s fataal werd, of is er iets anders aan de hand?

meteorietinslag dinosauriërs

Op een locatie die geheim wordt gehouden omdat deze zo uniek is, hebben wetenschappers een massagraf ontdekt. Hierin vonden ze onder andere fossielen van vissen die snel zijn begraven. Dit komt – naar men denkt – door de meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs. De sporen lijken op het eerste gezicht in die richting te wijzen: in de gesteentelaag en de kieuwen van de vissen zitten kleine glasbolletjes (tektieten). De enorme hoeveelheid energie die bij een meteorietinslag vrijkomt zorgt ervoor dat zand smelt en als dit soort glasbolletjes neerdruppelt. Ook is vlak boven de fossielenafzetting een laag gevonden met een verhoogde concentratie iridium, een scheikundig element dat zeldzaam is op aarde maar in meteorieten relatief veel voorkomt. Door de inslag werd een ‘seiche’ gevormd, een staande golf die de vissen en ander zeeleven op het land heeft geworpen. Bij een tsunami die hierop volgde, werden ze in zeer korte tijd bedekt.

De feiten lijken perfect te passen bij een meteorietinslag miljoenen jaren geleden. Maar dat is niet de enige uitleg die je op de gegevens los kunt laten. Alle aanwijzingen die de paleontologen noemen, passen ook bij de zondvloed. Meteorietinslagen zouden volgens sommige zondvloedgeologen het begin van de vloed hebben ingeluid. Een inslag tijdens het zondvloedjaar, toen deze fossielenafzetting zich vormde, is niet in strijd met de Bijbelse gegevens.

Wat nog wel interessant is om op te merken: de paleontologen die dit fossielenkerkhof onderzochten, herkennen sporen van catastrofes. Soortgelijke sporen zie je ook terug bij een heleboel andere fossielenvindplaatsen overal ter wereld. Toch zou het volgens seculiere wetenschappers lang hebben geduurd voordat die andere afzettingen waren gevormd. Dat heeft iets weg van met twee maten meten…

Meer weten over dinosauriërs?

 

Bronvermelding
Weet 57   Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 57, juni 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!