De eerste stap naar een betekenisvolle reis (column 1)

by | dec 14, 2023 | Apologetiek, Column, Getuigenis

Waarom het christendom de waarheid is: “Goede argumenten en betrouwbare fundamenten”

Shirley Sarinah gaat voor www.logos.nl een serie columns schrijven en delen over het christendom als de enige waarheid. In deze columns deelt ze zowel haar eigen zoektocht als apologetische argumenten voor het christelijke geloof.

shirley sarinah

Shirley Sarinah is 38 jaar, Theoloog i.o., auteur, en mede-eigenaar van Christian Table Talk: een online educatief platform dat zich richt op geloofsverdediging (apologetiek) en diepgaande theologische verkenningen.

Column 1: De eerste stap naar een betekenisvolle reis

christendom

Onlangs raakte ik in gesprek met een groep jongeren die druk aan het discussiëren waren over religie. Terwijl ze verschillende overtuigingen bespraken, stelde één van hen op een speelse toon de vraag: “Maar hoe kan het dan dat het christendom de enige waarheid is? Ik bedoel, ze hadden geen smartphones in die tijd!”

Waarom is het christendom de enige waarheid?

Deze opmerking zette me meteen aan het denken. Hoe kunnen we met onze moderne mindset begrijpen waarom het christendom zo’n invloedrijk geloof is dat de tand des tijds heeft doorstaan? Toen ik dieper inging op waarom het christendom de enige waarheid is, besefte ik ook dat het tegenwoordig heel gemakkelijk is om informatie op te zoeken en antwoorden te vinden op al onze vragen. In het verleden hadden we moeite om boeken te raadplegen en literatuur te vinden, maar nu hoef je alleen maar je smartphone te openen en met één druk op de knop heb je toegang tot talloze bronnen. Maar hoe ging dat vroeger in zijn werk? Hoe konden mensen destijds overtuigd raken van de waarheid van het christendom? In die tijden konden mensen niet zomaar online gaan en verschillende meningen bekijken. Stel je eens voor dat je leeft in een tijd zonder internet, smartphones en zoekmachines. Een tijd waarin kennis werd overgedragen via mondelinge overlevering en geschreven documenten. Geen onlinepraatplatforms zoals Clubhouse, Discord of een livestream op YouTube waar je kon deelnemen aan theologische debatten, alleen maar ouderwetse face-to-facegesprekken. Ondanks dat het misschien een beetje saai lijkt in vergelijking met onze digitale wereld, heeft het wel geleid tot de verspreiding van het christendom. Hoe zou je dan in zo’n wereld kunnen bepalen wat waar is en wat niet?

Ooggetuigen en de waarheid

Juist in die context heeft het christendom zijn weg gevonden naar de harten en geesten van mensen. Het is gebaseerd op getuigenissen van mensen die ooggetuigen waren van de gebeurtenissen die ze beschreven. Deze getuigenissen werden mondeling overgedragen en uiteindelijk opgeschreven in wat we nu kennen als de Evangeliën. Het evangelie verspreidde zich als een vurig nieuwtje dat moed en vastberadenheid vereiste. Niet iedereen was het ermee eens; sommigen kwamen ertegen in opstand, wat leidde tot intense vervolging. Ondanks de boodschap van goed nieuws was het een strijd om deze waarheid te delen. Toch gaven de vertellers niet op, en uiteindelijk heeft het de harten van miljoenen mensen over de hele wereld beïnvloed. Geen fact-checkers of Wikipedia om de waarheid te verifiëren, enkel de overtuigingskracht van de getuigen zelf.

Hoewel we tegenwoordig overweldigd worden door een overvloed aan informatie, moeten we ons ook realiseren dat het zoeken naar waarheid niet alleen draait om het verzamelen van feiten. Het gaat ook om het openstaan voor nieuwe perspectieven, reflectie en het vermogen om verder te kijken dan oppervlakkigheden. In deze digitale tijd waarin trends in persoonlijke ontwikkeling en zelfexpressie de overhand hebben, biedt het christendom een tijdloze aanpak die geworteld is in waarden als naastenliefde, vergeving en compassie.

Dus, terwijl wij direct naar onze smartphones grijpen om snel antwoorden te vinden, is het de moeite waard om te erkennen dat het christendom zich heeft verspreid in een tijd waarin dit niet mogelijk was. Het heeft een stevig fundamant gevormd op basis van getuigenissen, historische bevindingen en de impact ervan op het leven van mensen. En laten we eerlijk zijn, als het christendom destijds geen indruk had gemaakt zonder smartphones, dan moeten die apostelen echt indrukwekkende influencers zijn geweest.

Mijn reis naar het christendom

In mijn persoonlijke reis heb ik een overgang doorgemaakt van een islamitische achtergrond naar het christendom. Deze verandering was een belangrijk keerpunt in mijn leven en werd met verschillende reacties ontvangen door mijn familie en vrienden. Sommigen waren verrast, anderen waren verbijsterd. Het was een periode van intense reflectie en zelfontdekking, waarin ik mijn geloof en identiteit opnieuw definieerde. Het was een diepgaand en soms uitdagend proces. Het bracht vragen, twijfels en ook momenten van grote vreugde met zich mee. Het besef dat mijn leven een nieuwe richting insloeg, maakte indruk op me en dwong me om de fundamenten van mijn overtuigingen te heroverwegen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het christendom geworteld is in de geschiedenis. De Evangeliën zijn historische bronnen die het verhaal van Jezus Christus hebben vastgelegd en door de generaties heen stand hebben gehouden. Geleerden en experts hebben deze historische bronnen zorgvuldig bestudeerd. Ze fungeren als een kompas dat ons de weg wijst naar een beter begrip van het leven van Jezus.

Daarnaast biedt het christendom onbetwistbare en doordachte argumenten die het ondersteunen als de waarheid. Het beantwoordt belangrijke levensvragen en geeft ons een samenhangende visie op het universum en ons bestaan. Als ik terugdenk aan mijn eigen zoektocht, herinner ik me de vele intellectuele discussies die ik voerde, waarbij ik op zoek was naar antwoorden en rationele verklaringen. Het was alsof ik in een spannende detectivefilm zat, waarbij elk puzzelstukje me dichter bij de waarheid bracht.

Maar het gaat niet alleen om intellectuele argumenten. Het christendom heeft een diepe impact gehad op mijn leven en dat van vele anderen. Ik heb getuige mogen zijn van persoonlijke transformaties en positieve veranderingen die voortkwamen uit het geloof in Jezus Christus. Het heeft mijn hart gevuld met vreugde en mijn creativiteit doordrenkt met een nieuwe betekenis.

En laten we het belang van geloof niet vergeten. Geloof kan dan niet volledig met intellectuele argumenten worden bewezen, maar het is een kostbaar geschenk dat troost, hoop en betekenis biedt, vooral in moeilijke tijden. Het heeft me geholpen om een diepere verbinding te ervaren, niet alleen met mezelf en anderen, maar vooral met de Schepper van hemel en aarde.

Dus waarom is het christendom de waarheid? Het combineert historische betrouwbaarheid, goede argumenten, persoonlijke ervaringen en de kracht van het geloof. Het nodigt ons uit om de wereld en onszelf op een dieper niveau te begrijpen.

Dus waarom is het christendom de waarheid? Het combineert historische betrouwbaarheid, goede argumenten, persoonlijke ervaringen en de kracht van het geloof. Het nodigt ons uit om de wereld en onszelf op een dieper niveau te begrijpen.

In mijn volgende column zal ik verder ingaan op de fundamenten van het christelijk geloof. We zullen de historische basis van het christendom verkennen, samen met de goede argumenten die het ondersteunen. Ook zullen we de persoonlijke impact van het geloof en het belang van geloof zelf bespreken.

Ik nodig jullie uit om samen met mij deze reis voort te zetten, met een open geest en de bereidheid om de diepere lagen van het christendom te verkennen.

Shirley Sarinah

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!