De evolutie van de Neanderthaler

by | dec 27, 2016 | Antropologie, Onderwijs, Paleontologie

Er is veel veranderd sinds Charles Darwin in 1859 met zijn evolutietheorie aan kwam zetten. In Darwins tijd ging men ervan uit dat alleen de moderne, westerse mens ‘beschaafd’ was. Alle andere mensen werden gezien als ‘primitief’. Ook menselijke resten en fossielen werden op die manier geïnterpreteerd. Zo werden neanderthalers vroeger afgebeeld als domme, primitieve holemensen. Maar steeds vaker blijkt dat ze helemaal zo primitief niet zijn!

neandertala_homo_modelo_en_neand-muzeo-wikipedia

Neanderthalers hebben in de afgelopen 150 jaar een heuse ‘evolutie’ doorgemaakt. Niet in het echt, maar in de denkbeelden van wetenschappers. De eerste afbeeldingen die men van neanderthalers maakte laten een woeste, bebaarde, kromlopende man met een knuppel of speer en een dierenvel zien. Iemand die dichter bij apen dan bij mensen zou staan. Maar toegegeven, dat dacht men in die tijd, en ver daarna, ook van mensen met een donkere huidstint.

Slimme mensen

Er komen steeds meer aanwijzingen voor dat neanderthalers inderdaad slimme mensen waren. Men wist al dat ze begrafenisrituelen hadden1, muziek maakten2 en make-up gebruikten.3 In de Grotte du Renne in Frankrijk zijn ook kleine kraaltjes gevonden – niet meer dan een centimeter in diameter – gemaakt van bot, ivoor en schelpjes.4 Ze zijn doorboord, om aan een ketting gehangen te worden. Dat betekent dat de makers over hele fijne gereedschappen moesten beschikken. Omdat ze gevonden zijn op een plek die in verband wordt gebracht met neanderthalers, denken sommige wetenschappers dat ze ook echt van neanderthalers zijn.

bbc-shell-beads-wikipedia

Maar hier komen evolutionistische vooroordelen de hoek omkijken. Want volgens andere onderzoekers zouden neanderthalers veel te primitief zijn geweest om zulke fijne sieraden te maken. Alles wijst erop dat de kralen door neanderthalers zijn gemaakt. Maar die theorie past niet in het evolutieplaatje. Daarom ontkennen sommige wetenschappers liever de feiten, en zoeken ze naar een andere theorie (zoals dat ze van veel ‘modernere’ mensen zouden zijn).

Modern of primitief?

Waar passen neanderthalers in het Bijbelse plaatje? Vanuit de Bijbel weet je dat Adam en Eva de eerste mensen waren. Neanderthalers (mensen) kunnen dus niet voor Adam geleefd hebben. De sporen van Neanderthalerbewoning vind je ergens in de allerbovenste aardlagen, of in grotten die in het sedimentair gesteente zijn ontstaan. Omdat die sedimenten door de zondvloed zijn afgezet, moeten ze dus ook van na de vloed zijn.5

Wat opvalt aan neanderthalers is dat ze een robuust uiterlijk hebben. Hiervoor zijn verschillende theorieën geopperd. Zo schijnen je jukbeenderen en wenkbrauwrichel je hele leven lang door te groeien. Als neanderthalers net na de zondvloed leefden, werden ze waarschijnlijk een stukje ouder dan de mensen van nu.6 Een andere verklaring voor die robuustheid is rachitis, de Engelse ziekte, veroorzaakt door een tekort aan vitamine D.7 Je krijgt een vitamine D-tekort door gebrek aan zonlicht. Veel creationisten gaan ervan uit dat er na de zondvloed een ijstijd was.8 Die werd onder andere veroorzaakt doordat er veel vulkanische activiteit was in de periode tijdens en vlak na de zondvloed. Veel vulkanisme betekent stof en as in de lucht, waardoor zonlicht wordt tegengehouden.

ferrassie_skull-wikipedia

En dan is er van neanderthalers nog bekend dat ze stenen voorwerpen gebruikten. Primitief, toch? Nee hoor! Het was juist gemakkelijk, wanneer je tijdens de ijstijd meetrok met de kuddes. Je maakte gewoon nieuwe pijlpunten op de plek waar je je kamp opzette. Vanwege al deze gegevens plaatsen veel creationisten neanderthalers in de periode net na de vloed.

Juwelen

Dat neanderthalers begrafenisrituelen en een gevoel voor schoonheid (make-up, sieraden) hadden, wijst erop dat ze geen primitieve halve apen waren. Toch zullen ze dat in de ogen van sommige evolutionisten altijd blijven, ongeacht hoeveel sieraden er in verband worden gebracht met neanderthalers. Want al draagt een aap een gouden ring…

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden. 

Voetnoten

  1. http://news.nationalgeographic.com/news/2013/12/131216-la-chapelle-neanderthal-burials-graves/
  2. http://www.openculture.com/2015/02/hear-the-worlds-oldest-instrument-the-neanderthal-flute.html
  3. http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/8448660.stm
  4. http://crev.info/2016/10/human-evolution-surprises/
  5. https://waaromschepping.wordpress.com/2016/06/07/was-de-zondvloed-wereldwijd/
  6. http://herzienestatenvertaling.nl/teksten/genesis/11/
  7. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/engelse-ziekte/item35574
  8. https://logos.nl/grote-blauwe-gaten/

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!