De klas met een scheppingsvisie op kamp

by | jun 15, 2020 | Onderwijs

“Floor wrijft in haar ogen. Wat voor dat is het? Ze kijkt naast haar bed. Daar staat een grote tas. O ja, vandaag gaat ze op kamp! Snel slaat ze haar dekbed van zich af. Hup, de kleren aan!”

De klas op kamp

De klas van Flip en Floor gaan op kamp. Dat is het onderwerp van het boekje ‘De klas op kamp’ van Ida Lok-de Haan. Op een aantrekkelijke wijze voor kinderen uit groep 3 heeft de auteur een boekje geschreven waarbij twee kinderen met hun klas op kamp gaan. Eerst bereiden ze het kamp voor door middel van een project. Het project gaat over de natuur. Tijdens het project schrijft Floor een verhaal over een klas die op kamp gaat.

De auteur begint het boekje door de juf te laten wijzen hoe mooi alles gemaakt is door God. De juf wijst de kinderen erop dat God daar nog steeds voor zorgt. Hij zorgt voor de seizoenen, Hij laat de zon schijnen en laat het regenen. Ze gaan de Hem danken met een lied: “Want Hij heeft zo veel gemaakt. En Hij zorgt daar ook voor.” Ze zingen het lied “Dank U wel voor de sterren en de maan. Dank U wel voor het groeien van het graan. Dank U wel voor de dieren in de wei. Dank U wel dat U steeds weer zorgt voor mij.”1 Daarna vraagt de juf hoe je de wei, het graan, de sterren en de maan noemt. Henk, een klasgenoot van Flip en Floor, zegt: “De natuur.” Het is mooi wanneer boekenschrijvers schrijven vanuit een creationistisch perspectief. Ik hoop dat veel kinderen het boekje zullen lezen of dat veel ouders het boekje aan hun kinderen voorlezen.

Dit leesboek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Zie hier voor het lied: https://www.youtube.com/watch?v=6UQHSkN9Igc. Overigens zal niet iedereen in onze achterban deze muziekstijl positief waarderen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!