De maan had een atmosfeer – Wat zegt dat over haar geschiedenis?

by | feb 6, 2020 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Het lijkt erop dat de maan ooit een atmosfeer had. Dat concluderen astronomen van de NASA op basis van de theorie dat de maan 3 miljard jaar geleden vulkanisch actief was.

De aarde is groot genoeg om, dankzij de zwaartekracht, een atmosfeer in stand te houden. De veel kleinere maan is dat niet. Als die al ooit een atmosfeer had, dan is die nu weggeblazen door de zonnewind. NASA denkt dat de maan 3 miljard jaar geleden wel ‘eventjes’ een atmosfeer had. Volgens de gangbare theorie was er toen veel vulkanische activiteit op de maan, waardoor allerlei gassen de ‘lucht’ in werden geblazen. Die bleven 70 miljoen jaar hangen, maar verdwenen uiteindelijk de ruimte in. Alleen op de plekken waar de zon nooit schijnt (zoals in diepe kraters) kunnen die
vluchtige vulkanische stoffen in vaste vorm blijven bestaan. Maar drie miljard jaar lang?

Dat de maan een atmosfeer had, past ook in een creationistische uitleg. Het is duidelijk dat er op de maan vulkanische activiteit is geweest. Daarvan zijn sporen te vinden. De meeste creationisten plaatsen die vulkanische activiteit tijdens de schepping of de zondvloed, enkele duizenden jaren geleden. De vrijgekomen vluchtige stoffen zijn daarna naar de ruimte toe verdwenen of nog in kraters aanwezig, als ijs. Hoe je naar deze zaken kijkt, is sterk afhankelijk van het model dat je gebruikt. Het gaat bij deze berekeningen vaak om schattingen: hoeveel vulkanisch materiaal is er vrijgekomen, hoeveel daarvan in gasvorm, en hoe snel is het naar de ruimte toe verdwenen? Je model bepaalt de uitkomst.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, De maan had een atmosfeer. Wat zegt dat over haar geschiedenis?, Weet 48: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!