De schoonheid van de pauwenstaart en de problemen met de theorie van seksuele selectie

by | aug 19, 2023 | Biologie, Evolutie

De schoonheid van de pauwenstaart

Pauwenstaart

De pauwenstaart is spectaculair mooi vanwege de grote veren, heldere, iriserende kleuren en ingewikkelde patronen. De kleuren in de staartveren ontstaan door een optisch effect dat dunne-film interferentie wordt genoemd. Het oogpatroon heeft een hoge mate van helderheid en precisie omdat de kleurproducerende mechanismen een extreem hoog niveau van optimaal ontwerp heeft. Volgens de theorie van seksuele selectie is de pauwenstaart geleidelijk geëvolueerd, omdat de vrouwtjespauwen mooie mannetjes selecteren om mee te paren. Er is echter geen bevredigende verklaring voor hoe die seksuele selectiecyclus kan beginnen of waarom de vrouwtjespauw een voorkeur heeft voor mooie kenmerken. Bovendien is er een onherleidbare complexiteit in zowel de fysieke structuur van de veer als in de mooie patronen.
pauwenstaart veren
De meeste vogels hebben twee soorten veren bij hun staart: staartveren en bovenstaartdekveren. De staartveren zorgen voor stabiliteit tijdens de vlucht, terwijl de dekveren het staartgebied ‘bedekken’ en beschermen. Bij de meeste vogels zijn de dekveren klein, slechts een paar centimeter lang. Sommige vogels, zoals de pauw, hebben echter hele grote dekveren voor decoratieve doeleinden. Deze decoratieve veren worden ook wel sierveren of pronkveren genoemd. De mannelijke pauw (pauwhaan) heeft zulke pronkveren, die de vrouwelijke pauw (pauwhen) mist.
Als een pauw zijn staartveren laat zien tijdens de balts, vormt het een prachtige waaier van veren als achtergrond voor het lichaam van de pauw, zoals te zien is in figuur 1. Een volwassen pauw heeft gemiddeld 200 staartveren en deze worden jaarlijks vernieuwd. Van de ongeveer 200 veren zijn ongeveer 170 ‘oog’-veren en 30 ‘T’-veren. De ‘ogen’ worden ook wel oculaties genoemd.
Dit artikel beschrijft enkele van de complexe structuren die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de prachtige kenmerken en waarom de schoonheid van de pauw een bewijs is voor intelligent ontwerp. Het artikel beschrijft ook de theorie van seksuele selectie en laat zien dat er serieuze problemen zijn met die theorie.
Pauwenstaart
Figuur 1. Pauw met staartveren uitgespreid.
Interesse gewekt? Lees dan verder in het Engels op de website van CMI https://creation.com/the-beauty-of-the-peacock-tail-and-the-problems-with-the-theory-of-sexual-selection

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!