De waarheid over dino’s

by | okt 31, 2016 | Dinosauriërs, Onderwijs

Staan er dino’s in de Bijbel? Wanneer leefden de dinosauriërs? En wanneer stierven ze uit? In de vlotte 58-minuten lange dvd The Truth about the Dinosaurs gaat de T.R.U.T.H.-groep op zoek naar de waarheid omtrent dinosauriërs.

triceratops-pixabay

De opzet van Truth about the Dinosaurs is laagdrempelig. Kinderen zijn de doelgroep, maar ook voor volwassenen valt er genoeg uit te halen. In de film worden korte stukjes afgewisseld met sketches en cartoons, alles met het doel om vragen over dino’s die veel christenen hebben te beantwoorden. Elke vraag wordt eerst voorgelegd aan een publiek, waarna een expert het Bijbelse antwoord geeft.

Degelijke argumenten

In de dvd komen veel verschillende zaken omtrent dino’s aan bod. Afbeeldingen, zacht weefsel en drakenverhalen worden allemaal als degelijke argumenten aangevoerd om te wijzen op de betrouwbaarheid van de Bijbel.1 Door het laagdrempelige karakter worden de argumenten slechts oppervlakkig beschreven, zijn er weinig bronvermeldingen en is sommige argumentatie wat kort door de bocht. Daardoor is Truth about the Dinosaurs voor volwassenen als serieus studiemateriaal wat minder geschikt. Maar voor kinderen jonge tieners is deze dvd echt een aanrader. Ingewikkelde zaken worden op een makkelijke manier uitgelegd. Ook zou je deze dvd als evangelisatiemateriaal onder kinderen en jongeren kunnen gebruiken.

t-r-u-t-h-_about_dinosaurs

T.R.U.T.H. about Dinosaurs

Ondertitel-perikelen

Een van de manieren waarop kinderen worden aangesproken is doordat de presentatoren tal van (soms hele flauwe) grapjes maken. Helaas zijn sommige van de woordgrapjes moeilijk te vertalen, waardoor het wat gekunsteld overkomt in de ondertiteling. Je kunt ervoor kiezen om de dvd zowel in het Engels als met Nederlandse ondertiteling te kijken. Een nadeel aan de ondertiteling is dat er soms zwarte balken onder de tekst staan wanneer er andere tekst in het scherm staat (zoals de naam van de persoon die nu aan het woord is en zijn functie en website) waardoor die niet meer leesbaar is. Voor kinderen zal dat niet uitmaken, maar volwassenen die graag wat meer informatie zouden inwinnen zullen eventjes de ondertiteling uit moeten zetten (of vooraf in het menu ‘English’ selecteren).

De belangrijkste boodschap

Aan het eind van de dvd, na de aftiteling en het lied dat eronder zit (ook apart te bekijken in het menu), komt ‘het serieuze gedeelte’. De presentatoren leggen heel duidelijk het evangelie uit aan de hand van Bijbelteksten. Ieder mens sterft, ieder mens heeft Gods geboden overtreden (gezondigd), en ieder mens gaat naar een eeuwige bestemming. De presentatoren nodigen je uit om Jezus aan te nemen. Helaas houdt de boodschap daar op – ze hadden nog wel even toe mogen voegen hóe je dat dan doet. Namelijk door in gebed te zeggen dat je spijt hebt van de dingen die je verkeerd hebt gedaan, en toegeven dat je het zonder Jezus niet redt in dit leven. Ieder die dit oprecht bidt mag weten dat hij of zij een kind van God is. Terecht stellen ze dat deze boodschap belangrijker is dan de vragen die er zijn over dinosauriërs.

Deze dvd wordt in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen van zijn weblog WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. Zie ook mijn serie op deze website: https://logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven/, https://logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-2/ en https://logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-3/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!