Het begon allemaal als idee van Emil Silvestru, geoloog en spreker voor Creation Ministries International in Canada. Silvestru kwam met het idee een cameraploeg de wereld rond te sturen langs plaatsen die Darwin heeft bezocht tijdens zijn reis op de Beagle. Het was niet mogelijk alle plaatsen te bezoeken, maar de cameraploeg zou in elk geval langs de meest prominente locaties reizen. Het docudrama mocht namelijk ongeveer een uur duren, en dat beperkte de mogelijkheden en locaties die het team kon bezoeken. Deze keuze heeft echter niet afgedaan aan de volledigheid en de boodschap van het docudrama, dat De reis die de wereld veranderde is gaan heten.

“De combinatie van drama en documentaire maakt deze productie de moeite van het bekijken waard. Het is geschikt voor jong en oud, ingewijden maar ook mensen die niets afweten van de controverse rondom de evolutietheorie.”
Onafhankelijk
In 2008 begon men met de eerste opnames; niet alleen op de Galápagos-eilanden, maar ook in Argentinië, Chili, Europa en Noord-Amerika. In de documentairefilm komen creationisten, aanhangers van de intelligent design-beweging en evolutionisten aan het woord. Hierdoor geeft de documentaire een onafhankelijk, evenwichtig beeld.
Wereldbeeld
De geschiedenis begint met een jongetje dat de naam Charles draagt. Charles wordt als kind en tiener sterk beïnvloed door het denken van zijn opa, Erasmus Darwin. Erasmus geloofde dat de aarde ouder was dan dat de kerk de mensen voorhield. Erasmus Darwin ontwikkelde reeds een wereldbeeld waarin het algemene principe voorkwam van wat later ‘evolutie’ ging heten. Charles werd met deze ideeën van opa Darwin opgevoed. De documentaire neemt de kijker mee in de wereld van Darwin. De combinatie van drama en documentaire maakt deze productie de moeite van het bekijken waard. Het is geschikt voor jong en oud, ingewijden maar ook mensen die niets afweten van de controverse rondom de evolutietheorie.
Denkwijze
De documentaire geeft een goed beeld van de ontwikkeling van Darwins evolutietheorie en de geologische vooronderstellingen waar Charles van uitging. Vooronderstellingen die volgens hedendaagse wetenschap voor een groot deel ontkracht zijn, maar wel de basis vormden voor de denkwijze van Darwin. Een denkwijze die later in zijn leven de voedingsbodem voor de evolutietheorie zou worden.
Deze leerzame documentaire is ook in onze webshop te koop.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Boonstra, A., 2010, De wereld van Charles. Recensie The Voyage that shook the world, Weet 1: 7.