Defect gen bewijs voor gemeenschappelijke afstamming?

by | aug 14, 2017 | Biologie, Genetica, Onderwijs

Het argument van René Fransen (RD 4-8) dat een defect gen bewijs voor gemeenschappelijke afstamming is, is verre van overtuigend. Hij stelt dat een vergelijkbaar defect in het GLO-gen bij mensen en apen wijst op een gemeenschappelijke voorouder, bij wie dat gen defect is geraakt. Volgens hem zijn er wel wetenschappelijke tegenargumenten, maar die overtuigen hem niet. Ik ken die wetenschappelijke tegenargumenten niet, maar ik heb aan één logisch argument genoeg. Een argument dat nota bene uit de evolutietheorie komt.

Volgens de evolutietheorie hebben vleermuizen en dolfijnen elk afzonderlijk een echosysteem ontwikkeld, dat sterk op elkaar lijkt. Zonder dat daar een gemeenschappelijke voorouder is met een vergelijkbaar systeem (Dit principe wordt convergente evolutie genoemd). Een complex systeem kan dus in twee afzonderlijke soorten op vergelijkbare wijze tot ontwikkeling komen. Maar een gen kan niet in verschillende soorten op vergelijkbare wijze defect raken? Met evenveel gemak kun je stellen dat twee ingenieurs los van elkaar dezelfde superauto kunnen ontwikkelen, maar dat een Lada en een Lexus niet allebei een lekke band kunnen krijgen…

Evolutietheorie de ‘beste papieren’? Nee, zulke argumenten overtuigen niet. Laten we dan maar gewoon de Bijbel blijven naspreken. God formeerde Adam uit het stof en Eva uit een rib van Adam. Dat valt niet na te rekenen. Het geloof in onze betrouwbare God gaat de menselijke wetenschap ver voorbij.