Deze planten hebben honger

by | mei 15, 2019 | Biologie, Ecologie & biodiversiteit

Bijna alle planten bestaan door een opmerkelijk proces waarbij zonlicht, water en lucht worden omzet in voedsel. Dit ongelooflijk complexe proces wordt fotosynthese genoemd en vinden we alleen in levende planten. Biologen hebben recent een soort kleine zoetwateralgen ontdekt die zich niet alleen voeden door fotosynthese, maar ook bacteriën eten.

Per uur neemt een gemiddelde alg 36 bacteriën op, dat komt overeen met een derde deel van zijn eigen gewicht. Vergelijken we die met een mens, dan zou een persoon van 68 kilo een hoeveelheid voedsel van 544 kilogrameten! De cellen van de alg zijn ontworpen met een fibreus omhulsel met flagellen (zweepachtige staarten) die uit de bovenkant van de wand komen. Deze flagellen stuwen water in het omhulsel, waardoor de cellen de bacteriën in het water kunnen consumeren.

Het hele proces van een alg die levende bacteriën vangt en verteert, is buitengewoon gecompliceerd en kon niet ontstaan via een stapsgewijs proces van willekeurige mutaties. Naast het in leven houden van de algen, houdt dit proces de bacteriepopulatie onder controle en maakt het water van het meer veilig voor andere organismen. Het bestaan van deze unieke algen wijst op Gods ontwerp ten behoeve van het natuurlijk evenwicht.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!