Dick en Gerdy en de holbewoners in het geschapen bos

by | feb 8, 2021 | Onderwijs

“’Hoe komt het trouwens dat jullie zo vroeg thuis zijn?’ vraagt mama. ‘Papa en ik hadden net afgesproken om jullie te halen.’ ‘Nou, de meester heeft ons allemaal eerder naar huis gestuurd omdat er een grote…’ en dan ineens een fel licht, gevolgd door een harde knetterslag, waardoor Dick niet verder gaat. Bertje gaat bij mama op schoot zitten en Bonny kruipt bij mama onder de stoel. ‘Nou nouw, dat is dichtbij, de bui komt recht over ons heen’.”

M. Burghout-Huisman schreef in 2017 voor uitgeverij Gebr. Koster een leuk geschreven vervolgdeel in de serie ‘Dick en Gerdy’. Het gaat over Dick en Gerdy die allerlei avonturen beleven in het bos. Dit keer gaat het over de door de kinderen zogenoemde ‘holbewoners’. Op en dag zijn Dick en Gerdy namelijk in het bos en zien ze in het ‘grindgat’ een tent staan. De volgende dagen blijkt dat er een man en vrouw in wonen en die daar tijdelijk kamperen. Nog weer later blijken de mensen weer verdwenen. Wanneer vader die avond in de krant leest blijkt dat het geen ‘holbewoners’ waren, maar inbrekers die een tankstation overvallen hadden. Gelukkig dat het goed afgelopen is. Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar en om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Het kinderboek heeft AVI-niveau E5.

Schepping en voorzienigheid

Na het noodweer geciteerd in de inleiding gaan Dick en Gerdy het bos weer in. Ze zien dat door de storm er diverse takken zijn afgebroken en dat er een wespennest bloot is komen te liggen. Gelukkig een verlaten wespennest. Vader neemt het wespennest van de takken af en de kinderen mogen het om de beurt in de klassen laten zien. Uit de beschrijving blijkt dat de auteur gelooft dat God de Schepper is en dat Hij alles wonderlijk en goed geschapen heeft. Maar ook dat Hij Zijn schepping niet aan het noodlot heeft overgelaten maar nog steeds wil regeren en besturen.

Wanneer Dick en Gerdy het wespennest laten zien aan de meester, schrijft de auteur: “’Onbegrijpelijk,’ zegt hij, ‘dat zulke kleine beesten zoiets kunnen maken. Dan zien we weer hoe goed de Heere bij de schepping alles heeft gemaakt.” Wanneer Dick en Gerdy vrienden en vriendinnetjes in de hut hebben uitgenodigd gaan ze daar ook eten. Na het eten lezen en danken ze. De auteur schrijft: “’Wat moet ik lezen?’ ‘Dat mogen wij zeggen, hé Wil?’ zegt Gerdy. ‘Goed. Over de schepping. Weet je nog?, Gerdy, wat de juf pas verteld heeft?’ ‘O ja, dat was Psalm 19, nou dan moet Henk Psalm 19 lezen. ‘ Ze helpen elkaar om het op te zoeken. ‘Je moet voorin kijken bij dat rijtje,’ zegt Rino. ‘O ja, dan kunnen we zien welke bladzijde het is.’” Als het avond is geworden en alles duidelijk is geworden met de ‘holbewoners’ kijkt Dick nog even naar buiten. Gerdy komt er bij staan. De auteur schrijft: “Weet je waar ik net aan stond te denken, voordat jij hier kwam? Dat alles, heel het bos en de heide en nog veel en veel verder, dat alles heeft de Heere gemaakt. Daar moest ik ineens aan denken.’ ‘De Heere heeft het geschapen,’ zegt Gerdy. ‘Ja, dat weer ik wel, maar dat is toch hetzelfde. Het is ons bos en toch is het van de Heere.’ Even zijn ze stil en horen de geluiden van het bos. De wind ritselt zacht door de kruinen van de bomen.” Over de voorzienigheid schrijft de auteur, bij het bekijken van het wespennest door de vader en zijn kinderen: “’Maar de korf is niet door de wind kapot gegaan, hé papa?’ ‘Nee, zeker niet. Reken er maar op dat ze die korfjes sterk bouwen, al zijn het kleine beestjes. Daar zie je weer aan hoe de Heere ook die beestjes kracht geeft om ergens veilig te zijn voor weer en wind. De Heere waakt over alle beesten, ook over de kleintjes, al vinden wij ze niet zo lief’.” De auteur heeft een mooi kinderboek geschreven, met oog voor schepping en voorzienigheid. Het boek is het meest geschikt voor kinderen van reformatorische ouders omdat het boekje in reformatorisch jargon geschreven is.

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!