Dino-ei was blauw – Zacht pigmentweefsel onthult kleur

by | feb 13, 2020 | Dinosaurussen, Onderwijs, Paleontologie

Er zijn pigmenten gevonden in dino-eieren. Hierdoor is duidelijk dat deze eieren een blauwe tint hadden. Deze pigmenten zijn overigens het zoveelste voorbeeld van organische moleculen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Paleontologen bestudeerden onlangs eieren van een Oviraptor-achtige dinosaurus uit China. In eerste instantie dachten ze de mineralen die de eieren waren binnengedrongen tijdens het fossiliseren. Nader onderzoek wees uit dat de blauwe kleur veroorzaakt werd door twee organische pigmenten: biliverdine en protoporfyrine. Die zijn niet van buitenaf de eierschaal binnengedrongen. Deze bevinding is problematisch voor de evolutionistische verklaring, want zulke organische stoffen zouden hooguit enkele duizenden jaren kunnen bestaan. Dat gaat vooral op voor biliverdine: die stof is goed oplosbaar in water, dat door het gesteente sijpelt. De eieren zouden tussen 66 en 100 miljoen jaar oud zijn (het Krijt). Maar kunnen zulke fragiele stoffen echt zo lang bestaan?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Dino-ei was blauw. Zacht pigmentweefsel onthult kleur, Weet 48: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!