Dino’s nog niet zo lang geleden uitgestorven

by | jun 24, 2016 | Antropologie, Dinosauriërs, Onderwijs, Paleontologie

In het vorige artikel uit deze reeks hebben we gezien hoe wetenschappelijke feiten erop wijzen dat veel van de dinosaurusfossielen gevormd zijn tijdens een recente, waterige catastrofe.1 Dit is precies wat je mag verwachten op basis van de Bijbel. Daarin wordt namelijk gesproken over een wereldwijde zondvloed die, als je even gaat rekenen, zo’n 4.500 jaar geleden plaatsvond. Wat zijn de gevolgen van dit wereldbeeld, en zijn er nog meer feiten die deze visie ondersteunen? Vandaag kijken we naar de argumenten vanuit de archeologie.

dinosaur-958020_1280

“Het tweede model zegt dat mensen wél van het bestaan van dino’s afwisten.”

Als de evolutietheorie klopt dan was het uitsterven van de dino’s zo’n 60 miljoen jaar vóór de eerste menselijke voorouders rechtop begonnen te lopen. Zestig miljoen jaar. Er is dus geen enkele mogelijkheid dat mensen en dino’s samengeleefd hebben. Maar als de Bijbel klopt, dan zijn mensen op dag 6 geschapen, evenals de dino’s. De vliegende en zwemmende reptielen die met dino’s geassocieerd worden, zoals pterosauriërs, plesiosauriërs en de mosasaurus, zijn echter wel ouder. Die waren al op dag 5 geschapen.

Twee modellen

Zoals je ziet hebben we nu twee modellen. Het eerste model zegt dat mensen en dino’s elkaar nooit gezien kunnen hebben, het tweede model zegt dat mensen wél van het bestaan van dino’s afwisten. Laten we die twee modellen eens testen aan de hand van de feiten uit de archeologie: afbeeldingen van schepsels die verdacht veel lijken op dinosauriërs, gemaakt door mensen van vóór 1800. Waarom 1800? Omdat vanaf toen de moderne paleontologie (studie naar fossielen) pas een beetje op gang kwam.

Vance_Nelson.aig

“Vance Nelson heeft een mooi boek uitgebracht over afbeeldingen van dino’s, een echte aanrader voor iedereen die hier meer info over wil.”

Voor ieder wat wils

Op elk continent kun je afbeeldingen vinden van dino’s. Vaak zijn dat gestileerde afbeeldingen op of van steen. Steen blijft immers het best bewaard. Vance Nelson heeft een mooi boek uitgebracht over afbeeldingen van dino’s, een echte aanrader voor iedereen die hier meer info over wil.23 Laten we eens kijken naar een voorbeeldje van elk continent.

Europa

Engeland, 1496. In Carlisle Cathedral wordt bisschop Richard Bell begraven. Langs de rand van zijn graf zijn messinggravures aangebracht, met daarop Latijnse teksten en afbeeldingen van dieren.4 Een van die afbeeldingen vertoont twee vreemde dieren, met lange, in elkaar gedraaide nekken en een lange staart. Op het eerste gezicht lijken dit dinosauriërs te zijn. Helaas zijn de gravures niet meer zo duidelijk als op de dag dat ze gemaakt zijn. Vijf eeuwen gelovigen die over het graf zijn geschuifeld hebben de details wat doen vervagen. Toch is er geen enkele andere mogelijkheid: de andere afbeeldingen zijn ook van bestaande dieren. Alles wijst erop dat er twee langnek-dino’s (sauropoden) staan afgebeeld, met de nekken in elkaar gedraaid. Dat laatste detail is opmerkelijk. Het is een gedragseigenschap. Dat kun je niet afleiden uit het fossielenbestand.

Afrika

Ook in Afrika vind je afbeeldingen van dino’s. Egypte, in dit geval. Van de eerste farao van Egypte, Narmer, is een stenen palet gevonden. Volgens de conventionele chronologie wordt Narmer in ongeveer 3000 v. Chr. geplaatst (zo’n 500 jaar vóór de zondvloed volgens de Bijbelse tijdsrekening). Op die Egyptische chronologie valt nogal wat af te dingen, waardoor je ook farao Narmer netjes na de zondvloed kunt plaatsen.5

NarmerPalette_ROM-gamma.wikipedia

“Op voorkant van het Narmerpalet zie je hoe de machtige farao een gevangene afronselt. De achterkant laat twee dieren zien met hoge poten, lange staarten, en lange, in elkaar gedraaide nekken.”

Op voorkant van het Narmerpalet zie je hoe de machtige farao een gevangene afronselt. De achterkant laat twee dieren zien met hoge poten, lange staarten, en lange, in elkaar gedraaide nekken. Moderne Egyptologen denken dat dit mythische beesten zijn die ze serpoparden noemen, een combinatie tussen de woorden serpent en leopard, slang en luipaard. Maar ook deze beesten hebben een evenbeeld in de fossielen. Net als in de afbeelding uit Engeland zijn dit sauropoden. En net als in Engeland vertonen ze gedrag: ze staan met de nekken in elkaar gedraaid. Zou het dan kunnen dat de Britten dit hebben afgekeken van de oude Egyptenaren? Deze stèle is immers van het 3e millennium voor Christus, en het graf van bisschop Bell is van 1496 ná Christus. Probleem opgelost. Of toch niet? Want het Narmerpalet is pas gevonden in 1897-1898 door twee Britse archeologen. De gravure uit Carlisle Cathedral kan dus niet van het Narmerpalet geleend zijn. Dit betekent dat dit twee onafhankelijke bronnen zijn die hetzelfde dierlijke gedrag afbeelden. Dat pleit voor de authenticiteit van beide bronnen.

Azië

In de jungle van Cambodja ligt het Angkor Wat tempelcomplex. Op steenworp afstand ligt de vervallen tempel van Ta Prohm, gebouwd in 1186 n. Chr. door Jayavarman VII. In deze rijkelijk versierde tempel zijn langs een deurpost allerlei bas-reliëfs aangebracht van allerlei dieren: apen, zwanen, papegaaien, herten, hagedissen, etc. Bovenin een waterbuffel, onderin een (beschadigd) reliëf van wat lijkt op een krokodil die opspringt uit het water. En daartussenin staat een beest met hoge poten, een kop laag bij de grond en vijfhoekige platen op z’n rug. Het enige dier uit de geschiedenis dat hierop lijkt is een stegosaurus.6 Critici zullen je erop wijzen dat het een neushoorn is of een hagedis, maar ze negeren dan de platen op de rug maar even voor het gemak. Anderen beweren dat het een moderne hoax is. Ook daar lijkt weinig grond voor te zijn. De simpelste verklaring: de Khmer hebben een stegosaurus gezien, net als de apen, zwanen en buffels die ze ook afgebeeld hebben.

stegosaurus.shutterstock.weet

“En daartussenin staat een beest met hoge poten, een kop laag bij de grond en vijfhoekige platen op z’n rug. Het enige dier uit de geschiedenis dat hierop lijkt is een stegosaurus.”

Noord-Amerika

Uiteraard kan Noord-Amerika niet uitblijven. In de VS hebben ze alles, ook als het om dino-afbeeldingen gaat. Zo ook in Natural Bridges National Monument in Utah. Deze zandsteenstructuren ontstaan doordat zachter gesteente wordt weggesleten, zodat de natuurlijke bruggen overblijven. Op een van die bruggen is een rotsschildering (petroglief) te vinden die lijkt op een dier met vier poten, een lange nek en een lange staart. De rotstekening is redelijk vervaagd, maar volgens onderzoekers onmiskenbaar een sauropode.7

Zuid-Amerika

In de provincie Ica in Peru zijn vulkanische stenen gevonden met afbeeldingen van dino’s en mensen erop. Sommige beelden mensen af die op dino’s jagen (of dino’s die op hen jagen), andere tonen dino’s die gedomesticeerd zijn. Die Ica-stenen lijken te zijn gemaakt als grafgiften. In totaal zijn er duizenden van dit soort stenen gevonden met soms zeer gedetailleerde afbeeldingen. Niet alle Ica-stenen bevatten afbeeldingen van dino’s, maar het percentage dat ze wel heeft doet natuurlijk voor veel stof opwaaien.

dinosaur-958005_1280

“Volgens het evolutiemodel hebben mensen en dino’s elkaar nooit kunnen zien. Volgens het Bijbelse model wel. Deze feiten passen bij het Bijbelse model, maar niet bij het evolutiemodel.”

Niet onbetwist

Geen van deze afbeeldingen is onbetwist. Er zijn altijd pogingen om ze uit te leggen of weg te verklaren. Dat is logisch, want als mensen en dino’s samen hebben geleefd is het posterkindje van de evolutietheorie, de dinosaurus, ineens de mascotte voor het scheppingsmodel. Dat kunnen naturalisten natuurlijk niet hebben. Sommige vondsten, zoals de Ica-stenen, kunnen inderdaad vervalsingen zijn (let op: dat ze met moderne technieken kunnen worden nagemaakt wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk moderne vervalsingen zijn).8 Er zijn te veel van dit soort vondsten om zomaar weg te verklaren.

What you see is what you get

Fijn, al die afbeeldingen. Maar kunnen mensen dat niet gewoon verzonnen hebben? Dat kan in theorie, maar het is wel erg onlogisch. Want dan zouden de oude Egyptenaren beesten hebben verzonnen die heel erg lijken op de schepsels die bij een vijftiende-eeuws graf afgebeeld zijn, compleet met soortgelijk gedrag. Je mag geloven dat dit toeval is, maar dan heb je een groter geloof dan ik. De meest logische verklaring voor afbeeldingen van dieren die op dino’s lijken, is dat de mensen die deze afbeeldingen maakten wisten hoe ze eruit zagen.

Er is meer

Er zijn nog veel meer afbeeldingen van dino’s te vinden.9 Dit handjevol dient slechts ter illustratie. Je kunt er zo een boek over volschrijven. Dat hoef ik niet meer te doen, dat heeft Vance Nelson al gedaan. Maar zelfs dit handjevol zou genoeg aanwijzingen moeten bevatten om beide modellen naast te leggen: het evolutiemodel en het Bijbelse model. Volgens het evolutiemodel hebben mensen en dino’s elkaar nooit kunnen zien. Volgens het Bijbelse model wel. Deze feiten passen bij het Bijbelse model, maar niet bij het evolutiemodel.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven/
  2. https://www.youtube.com/watch?v=DZ0TxlkXO00
  3. http://ukstore.creation.com/catalog/untold-secrets-planet-earthdire-dragons-p-830.html
  4. http://creation.com/concealed-under-carlisle-cathedral-carpet-dinosaurs
  5. https://logos.nl/webshop/winkel/dvds/zoeken-naar-bewijs-exodus/
  6. http://www.bible.ca/tracks/tracks-cambodia.htm
  7. https://www.youtube.com/watch?v=7k0B80oJlQw&feature=youtu.be&t=4m28s
  8. http://livingdinos.com/2011/07/are-the-ica-stones-fake-skeptics-under-fire/
  9. http://www.genesispark.com/exhibits/evidence/historical/ancient/dinosaur/

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!