Dino’s stierven als in Pompeii

by | feb 23, 2016 | Geologie, Onderwijs, Paleontologie

Vulkaanuitbarsting.pixabayIn China is een massagraf gevonden waarin fossielen van dinosauriërs zijn gevonden. Deze dino’s zijn bedolven onder de as van een vulkaanuitbarsting. Een heus dino-Pompeii dus.

In het jaar 79 na Christus barstte de Vesuvius uit in Italië. Hierdoor werden hele steden onder de as bedolven. De bekendste zijn Herculaneum en Pompeii. Door de vulkaanuitbarsting zijn de steden goed bewaard gebleven en kunnen archeologen veel leren over het alledaagse leven in die tijd.

Hetzelfde geldt voor een gevonden massagraf met dinofossielen in China. Wetenschappers twijfelden er lang over hoe deze dino’s aan hun eind kwamen. Veel dino’s werden gevonden in een karakteristieke boxhouding. Nu heeft men vastgesteld dat een vulkaanuitbarsting hier voor zorgde. George Harlow, mineraloog van het natuurhistorisch museum van New York, legt beeldend uit hoe dit is gegaan: „Waar we het in dit geval over hebben is letterlijke verkoling, alsof [de dieren] op de barbecue werden gelegd.”

Naast dinosauriërs werden er ook restanten gevonden van zoogdieren, vogels, vissen, hagedissen en andere dieren. Meer onderzoek is nodig om helder te krijgen of deze gebeurtenis in de zondvloed plaats kon vinden, of misschien in de woelige tijd daarna.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, Demoed, J.F.A., 2014, Dino’s stierven als in Pompeii, Weet 26: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!